Medzinárodné združenie leteckých dopravcov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z IATA)
Logo

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (prekladané aj ako Medzinárodná asociácia pre leteckú dopravu alebo nesprávne Medzinárodné združenie leteckých prepravcov; angl. International Air Transport Association, franc. Association du Transport Aérien International; skrátene IATA) je medzinárodná organizácia leteckých dopravcov so sídlom v Montreale. Založená bola roku 1945. Stanovuje medzinárodné dohody o tarifách, sadzbách, vzájomnom vyrovnávaní poplatkov, spôsobe služby cestujúcim a dohody o preprave tovaru.

Leteckí dopravcovia majú dohodnutú výnimku, aby mohli spolu konzultovať ceny prostredníctvom tejto organizácie. IATA bola obvinená z kartelového konania a veľa nízkonákladových dopravcov nie je plnohodnotnými členmi IATA.

IATA prideľuje trojpísmenové letiskové kódy, ktoré sa používajú po celom svete (Svoje kódy prideľuje aj organizácia ICAO). Prideľuje aj kódy leteckým spoločnostiam, pozri Kód leteckej spoločnosti IATA

IATA stanovuje aj podmienky pre prepravu nebezpečného nákladu a vydáva príručku Dangerous Goods Regulations, ktorá sa používa ako referenčná príručka pre prepravu nebezpečného nákladu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]