IBM Personal System/2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Séria počítačov IBM PS/2

IBM Personal System/2 alebo skrátene IBM PS/2 je označenie pre tretiu generáciu osobných počítačov vyrábaných spoločnosťou IBM. Rad PS/2 bol uvedený na trh v roku 1987 ako nástupca IBM PC/AT a zo strany IBM išlo o pokus získať späť výsadné postavenie na trhu s osobnými počítačmi predstavením pokročilej proprietárnej architektúry. Počítačov tohto radu sa v priebehu rokov predalo veľké množstvo, ale ako nástroj na opätovné získanie kontroly nad trhom architektúra zlyhala. Hlavnými príčinami tohto zlyhania bola hardvérová nekompatibilita so zvyškom trhu a tiež vyššie obstarávacie náklady. PS/2 navyše nebola otvorená architektúra ako v prípade IBM PC/XT/AT, ale bola výrobcom tretích strán poskytovaná na základe licencie. Táto skutočnosť by znamenala pre ostatných výrobcov nemalú investíciu s neistým ziskom a prevažná väčšina z nich radšej zostala u pozvoľného vylepšovania architektúry IBM PC/XT/AT (výnimkou sú napr. systémy spoločnosti Reply Corporation založené na architektúre PS / 2 MCA).

Súbežne s PS/2 produkovala IBM po určitú dobu systémy s označením Personal System/1 (skrátene PS/1). Ako je možné odhadnúť podľa názvu, tieto počítače boli jednoduchšou, ale aj lacnejšou alternatívou určenú najmä pre nenáročné domáce použitie. Tieto systémy preberali niektoré inovatívne prvky od PS/2 (VGA grafika, PS/2 konektory...), ale kľúčové prvky boli hardvérovo kompatibilné so starším radom PC/XT/AT (ako rozširujúca zbernica bola použitá 16-bitová ISA a pre pripojenie pevného disku bolo použité rozhranie IDE).

Aj keď sa koncepcia PS/2 ako celok nepresadila, niektoré jej prvky ako grafický systém VGA, 3,5" disketová mechanika s kapacitou 1,44 MB, konektor PS/2 pre klávesnicu a myš, 72-pinové moduly SIMM a ďalšie sa postupne stali štandardom v oblasti osobných počítačov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku IBM Personal System/2 na českej Wikipédii.