Ibis skalný

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ibis skalný
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
[1]
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Geronticus eremita
Linnaeus, 1758
Synonymá
hrivnatec skalný

Areál rozšírenia
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Vajce

Ibis skalný alebo hrivnatec skalný (Geronticus eremita) je vzácny brodivý vták z čeľade ibisovité (Threskiornithidae).

Rozšírenie[upraviť | upraviť zdroj]

Obýva neúrodné, suché, skalnaté krajiny. Dorastá 70 – 80 cm a je celý lesklo čierny s neoperenými lícami a čelom a dlhým, ružovým, na konci smerom dolu zahnutým zobákom. Hniezdi v kolóniách na skalných útesoch, kde si stavia jednoduché hniezdo z vetiev, do ktorého následne kladie 2-3 vajcia. Živí sa najmä plazmi, hmyzom a inými malými živočíchmi.

V minulosti ibis skalný obýval Stredný východ, sever Afriky a juh Európy, podľa fosílií tu najviac žil už pred 1,8 miliónmi rokov. Z Európy bol úplne vyhubený zhruba pred 300 rokmi a v súčasnej dobe je zaraďovaný do kategórie kriticky ohrozených druhov. Jeho voľne žijúca populácia je dnes odhadovaná na 500 jedincov v južnom Maroku a menej než 10 ďalších v Sýrii, kde bol jeho výskyt objavený až v roku 2002. Stále pritom ide o vymierajúci druh, a to aj cez nedávno prevádzané reintrodukčných programoch v Turecku, Rakúsku, v Španielsku a v severnom Maroku.

Ohrozenie[upraviť | upraviť zdroj]

Dôvody dlhodobého úpadku početnosti tohto druhu nie sú stále objasnené, je však isté, že v posledných rokoch mohol za rýchle straty celých kolónií najmä lov, strata prirodzeného biotopu a otrava pesticídmi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ibis skalní na českej Wikipédii.