Ida Haendelová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ida Haendelová
britská huslistka
Ida Haendelová
Narodenie15. december 1928
Chełm, Poľsko
Úmrtie1. júl 2020 (91 rokov)
Miami, Florida, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ida Haendelová

Ida Haendelová (* 15. december 1928, Chełm, Poľsko – † 1. júl 2020, Miami, Florida, USA)[1][2][3][4] bola britská huslistka poľského pôvodu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

O hru na husle sa pokúšala na nástroji svojej sestry už ako trojročná. Hru na husle začala študovať ako šesťočná u Mieczyslawa Michalowicza na Konzervatóriu Frederika Chopina vo Varšave, kde ako sedemročná debutovala a ako desaťročná vyhrala Hubermanovu cenu.

V roku 1935 sa rodina presťahovala do Londýna, kde Ida študovala u Carla Flescha, ktorý bol z jej hry tak nadšený, že sa ponúkol vyučovať ju zadarmo. Okrem toho začala brať v tom čase aj hodiny od Georga Enescu v Paríži. Od roku 1939 bola Haendelová britskou štátnou občiankou. V roku 1952 sa presťahovala aj s rodinou do Kanady, ale ostala britskou občiankou, a v roku 1979 do Miami v USA.

Nahrala nespočetné množstvo nahrávok diel od J.S. Bacha po Henrika Wieniawského.

Koncertná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Počas vojny hrala pre britských vojakov, vo fabrikách a pre prominentov. Po roku 1945 začala jej kariéra v USA, potom v Izraeli a hneď na to po celom svete. Popri štandardnom repertoári sa venovala vždy komponistom krajiny v ktorej žila ako aj novým či zabudnutým dielam Benjamina Brittena, Maxa Regera, Luigiho Dalapiccolu alebo švédskeho skladateľa Allana Petterssona, ktorý jej venoval aj svoj 2. husľový koncert.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. OERDING, Henrik. Zum Tod von Ida Haendel: Warmherzig und würdevoll [online]. 1 July 2020. Dostupné online. (po nemecky)
  2. WHITE, Robert. Ida Haendel obituary. The Guardian (London), 1 July 2020. Dostupné online [cit. 2020-07-01].
  3. https://archive.ph/QBr7g
  4. https://theviolinchannel.com/violinist-ida-haendel-passed-away-died-91-obituary/
  5. ROSENFELDER, Ruth. Ida Haendel – Jewish Women: A Comprehensive Historical Encyclopedia [online]. 1 March 2009. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]