Idmón

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Idmón pozri Idmón (rozlišovacia stránka).
Príprava Argonautov na odchod, autor:Dosso Dossi (1490–1542)

Idmón (starogr. ΊδμωνIdmón, lat. Idmon) bol v gréckej mytológii jeden z veštcov na lodi Argó plaviacej sa s Argonautami za zlatým rúnom do Kolchidy.

Idmón pochádzal z Argu a bol synom boha Apolóna. Druhý veštec na palube lode Argó sa volal Mopsos, pochádzal z kmeňa Lapithov a vyučil sa údajne u Apolóna.

Idmónovi nebolo súdené prežiť celú cestu slávnej výpravy Argonautov do Kolchidy. Keď Argonauti opustili hladujúceho Finea, ktorého od hrozných Harpyí oslobodili Kalais a Zétes a po mnohých dňoch plavby šťastne preplávali nebezpečnými skalami menom Symplégady, priplávali k zemi, kde žili Maryandynovia. Ich kráľ Lykos Argonautov priteľsky privítal. Kráľ Lykos bol z ich rozprávania o ich dobrodružstvách nadšený a preto ich požiadal, aby vzali na ďalšiu cestu so sebou aj jeho syna Daskyla.

Na tomto mieste sa však stali dve smutné neočakávané udalosti. Pred naloďovaním posádky napadol veštca Idmóna divoký kanec a na rany, ktoré mu spôsobil, Idmos zomrel. Posádka za ním trúchlila tri dni. Potom nečakane ochorel kormidelník Tifys a po niekoľkých hodinách chorobe podľahol. Argonauti oboch plavcov oplakali a slávnostne ich v navŕšených mohylách pochovali.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]