Ignác Gessay

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ignác Gessay
slovenský novinár v amerických krajanských novinách
plastika I. Gessaya od L. Majerského (1936) na Dome Slovenskej ligy v Bratislave
plastika I. Gessaya od L. Majerského (1936) na Dome Slovenskej ligy v Bratislave
Narodenie17. apríl 1874
Tvrdošín, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie12. august 1928 (54 rokov)
Bratislava, Česko-Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ignác Gessay

Ignác Gessay (* 17. apríl 1874, Tvrdošín – † 12. august 1928, Bratislava) bol slovenský novinár v amerických krajanských novinách, spoluzakladateľ Slovenskej ligy v Amerike.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v roľníckej rodine na Orave. Jeho otec bol Jozef Gessay a matka Sofia rodená Feránčiková. Študoval na gymnáziu v Trstenej, Učiteľskom ústave v Spišskom Podhradí, štúdia dokončil v Egri. Pôsobil ako učiteľ na Zemplíne a na Orave, kde získal povesť pansláva a úradne mu zakázali prispievať do slovenských novín. Vtedy sa rozhodol odísť do USA. V USA pracoval ako učiteľ slovenčiny. Roku 1900 sa stal redaktorom Amerikánsko-slovenských novín, v ktorých pôsobil desať rokov, pracoval aj v:

Od roku 1915 pôsobil v Clevelande kde s Jánom Pankúchom založil Denný hlas, tam redigoval aj časopis pre slovenských študentov Mládež. Roku 1918 založil Nové Slovensko, orgán Slovenskej ligy v Amerike, zredigoval aj sedem ročníkov Národného kalendára. Pracoval v Združení slovenských novinárov, po vytvorení Zväzu slovenských novinárov v Amerike sa stal jeho predsedom. Pracoval aj v krajanských spolkoch. V roku 1907 bol spoluzakladateľom Slovenskej ligy v Amerike. Aktívne sa zúčastnil československého zahraničného odboja, zúčastnil sa prípravy Clevelandskej dohody, bol signatárom Pittsburskej dohody, bol členom Odbočky Československej národnej rady v USA. Ako člen česko-slovenskej delegácie sa zúčastnil na mierovej konferencii v Paríži. Od roku 1920 až do svojej do smrti pôsobil na Slovensku ako predstaviteľ americkej Slovenskej ligy, založil Slovenskú ligu na Slovensku. Ako signatár Pittsburskej dohody presadzoval jej realizáciu, aj preto sa pridal k slovenskému autonomizmu.

Ignác Gessay významne prispel k vzniku Česko-Slovenska. V bratislavskej Petržalke je po ňom pomenovaná ulica a v rodnom Tvrdošíne stredná priemyselná škola. V minulosti bola po ňom pomenovaná obec Gessayov, dnes Zálesie.

Je pochovaný na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]