Igor Hraško

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Igor Hraško
slovenský folklorista a politik
Igor Hraško
Narodenie8. apríl 1972 (52 rokov)
Ružomberok, Slovensko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Igor Hraško

Ing. Igor Hraško (* 8. apríl 1972, Ružomberok) je slovenský folklorista, hudobník - inštrumentalista a bývalý poslanec Národnej Rady Slovenskej republiky, ako nezávislý členom poslaneckého klubu OĽaNO. Po skončení volebného obdobia 2012-2016 sa venoval obchodu s vínom a ovocnými šťavami v Poľnohospodárskom družstve Vajnory. V súčasnosti sa zaoberá prevenciou a ochranou zdravia a spolupracuje so švédskou spoločnosťou Zinzino AB.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrastal v Martine na sídlisku Jahodníky. V rokoch 1990 - 1998 absolvoval Stavebnú fakultu Technickej univerzity v Košiciach v odbore Kovové konštrukcie a mosty. Hneď po štúdiu sa dal na politiku a v roku 1998 kandidoval prvý krát do Národnej rady Slovenskej republiky za Stranu občianskeho porozumenia (SOP). Do Parlamentu sa nedostal, ale ostal pracovať ako referent v republikovej kancelárii SOP. Po zvolení Rudolfa Šustera za prezidenta SR mu bolo odporučené, aby zo SOP odišiel. Vystriedal viacero zamestnaní, kde sa venoval prevažne obchodným činnostiam. Popri zamestnaní absolvoval dva ročníky na Fakulte ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. V tom čase však musel narukovať na predposledný povinný termín Základnej vojenskej služby. V rokoch 1999 - 2000 a 2004 - 2009 bol živnostníkom. Od roku 2008 až 2012 pracoval v školstve. V roku 2007 bol spoluzakladateľom najväčšieho folklórneho portálu www.jankohrasko.sk a zároveň folklórneho rádia JankoHraško.sk. V rokoch 2012 až 2016 bol poslancom NR SR. V marcových voľbách sa už do parlamentu nedostal. Medzi rokmi 2016 až 2019 sa venoval poľnohospodárstvu. Od augusta 2018 sa intenzívne venuje oblasti prevencie a ochrany zdravia.

Folklórna púť[upraviť | upraviť zdroj]

S folklórom začal už na základnej škole, kde nacvičovali tance ku rôznym príležitostiam. V roku 1984 ho cez konkurz prijali do Folklórneho súboru Turiec v Martine. Počas školského roku 1989 - 1990 opustil FS Turiec a venoval sa deťom v DFS Turiec, kde pôsobil ako harmonikár. Po nástupe na vysokoškolské štúdium do Košíc pôsobil krátko vo folklórnom súbore Jahodná pri Technickej univerzite. Od roku 1991 až do roku 1998 pôsobil ako tanečník, tanečný pedagóg, spevák a sólista inštrumentalista vo folklórnom súbore Železiar. Po skončení štúdia išiel do Bratislavy, kde ho kamarát zlákal do folklórneho súboru Devín. Ten sa mal pôvodne spojiť s umeleckým súborom Folklus. Stal sa však zakladateľom samostatného občianskeho združenia, súbor zachránil a pod týmto združením FS Devín funguje dodnes.

V roku 2006 vytvoril spolu s Martinom Brxom a Mariánom Majcherom (po dvoch rokoch ho vymenil Ľubomír Párička) skupinu "Bačovské trio". V súčasnosti pôsobí v rámci svojho súčasného bydliska v mestskej časti Bratislava-Vajnory vo folklórnej skupine Podobenka z Vajnor.