Igor Sikorsky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Igor Sikorskij)
Igor Sikorsky
letecký konštruktér a priekopník letectva
Igor Sikorsky
Rod. menoIgor Ivanovič Sikorskij
Narodenie6. jún 1889
Kyjev, Ruské impérium (dnešná Ukrajina)
Úmrtie26. október 1972 (83 rokov)
Easton, Connecticut, USA
Zamestnanieletecký konštruktér
Známy vďakaprvému sériovo vyrábanému vrtuľníku väčších rozmerov na svete, Sikorsky R-4
Alma materPolytechnický inštitút cára Alexandra II.
RodičiaMarija Stefanovna Sikorskaja
Ivan Alexejevič Sikorskij
ManželkaOlga Fiodorovna Simkovičová
Elisabeth Semion
Deti5
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Igor Sikorsky

Igor Sikorsky (rod. Igor Ivanovič Sikorskij; rus. Игорь Иванович Сикорский; ukr. Ігор Іванович СікорськийIhor Ivanovyč Sikorskyj; * 6. jún (25. máj podľa juliánskeho kalendára) 1889, Kyjev – † 26. október 1972, Easton) bol pôvodne ruský a neskôr americký letecký konštruktér a priekopník letectva ukrajinského pôvodu.[1] Ako prvý navrhol a zostrojil štvormotorové lietadlo, RBVZ Russkij viťaz, lietadlo so samonosným krídlom, a prvý úspešný vrtuľník s konfiguráciou jedného hlavného rotora a jedného chvostového.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Igor Sikorsky sa narodil v Kyjeve (dnes je hlavným mestom Ukrajiny) vo vtedajšom Ruskom impériu ako najmladší z piatich detí. Jeho otec, Ivan Alexejevič Sikorskij, mal ruský a poľský šľachtický pôvod. Sikorského matka, Marija Stefanovna Sikorskaja (za slobodna Temriuk-Čerkasovová), bola lekárka, ktorá však túto činnosť nevykonávala. Otec bol medzinárodne renomovaný profesor psychológie na kyjevskej Univerzite svätého Vladimíra (dnes Kyjevská národná univerzita Tarasa Ševčenka) a preslávil sa aj ako aktívny ruský nacionalista.[pozn. 1]

Igor Sikorsky na obálke časopisu Time, 1953

Igor Sikorsky študoval od roku 1903 na námornej akadémii v Petrohrade, ale po troch rokoch z nej odišiel študovať do Paríža stavbu strojov. V roku 1907 pokračoval v štúdiu na Polytechnickom inštitúte cára Alexandra II. (dnes Národná technická univerzita Ukrajiny „Kyjevský polytechnický inštitút Igora Sikorského“). V januári 1909 odišiel na študijnú cestu do Francúzska. V máji toho istého roku začal so stavbou svojho prvého vrtuľníka s dvoma protibežnými rotormi. Po niekoľkých pokusoch so saňami poháňanými motorom s vrtuľou začal stavať druhý vrtuľník.

V roku 1910 začal konštruovať plošníky v dlhej rade od typu S-1 až po S-10. Na lietadle S-6 ustanovil 29. decembra 1911 prvý ruský medzinárodný rekord v rýchlosti s tromi cestujúcimi výkonom 111 km/h. V apríli 1912 bol Sikorsky prijatý do Rusko-baltského vagónového závodu (RBVZ) v Petrohrade ako hlavný konštruktér leteckého oddelenia. Nasledovali konštrukcie ďalších lietadiel, z ktorých sa sériovo vyrábal typ S-12 a jeden čas držal všeruský výškový rekord výkonom 3 680 m. Na podnet vedenia RBVZ začal na prelome rokov 1912 a 1913 so stavbou štvormotorového veľkolietadla pre strategický prieskum, ktoré bolo pod menom Boľšoj Russko-Baltijskij zalietané 15. marca 1913, zatiaľ ako dvojmotorové. V štvormotorovej konfigurácii prvýkrát vzlietlo 10. mája 1913. Dňa 2. augusta Sikorsky s týmto lietadlom premenovaným na Russkij viťaz utvoril svetový rekord vo vytrvalosti letu s cestujúcimi v trvaní 1 hod. a 54 min. Najznámejšou modifikáciou tohto lietadla sa stal typ Ilia Muromec, ktorý prvýkrát vzlietol koncom toho istého roka. Sikorsky tak vlastne založil ruskú tradíciu stavby gigantických lietadiel, na ktorú nadviazali v 30. rokoch stroje Tupolev ANT-20 a Kalinin K-7.

V roku 1919 emigroval do Spojených štátov, a to z niekoľkých dôvodov. Jedným z nich bolo to, že v Európe by ako letecký konštruktér nenašiel príliš veľké uplatnenie, a tiež bol sklamaný z občianskej vojny a boľševickej revolúcie v Rusku. V USA najprv pracoval ako učiteľ a lektor v školstve a hľadal uplatnenie v leteckom priemysle. V roku 1923 za pomoci niektorých bývalých ruských vojenských dôstojníkov založil spoločnosť Sikorsky Aero Engineering Corporation. V roku 1928 sa stal občanom USA. O rok neskôr bola jeho spoločnosť odkúpená americkou spoločnosťou United Aircraft, ktorá je dnes súčasťou konglomerátu United Technologies Corporation.

Sikorsky Aircraft Corporation je dnes jedným z najväčších svetových výrobcov vrtuľníkov. Sikorsky experimentoval s vrtuľníkmi ešte v Rusku, ale prvý úspešný let sa uskutočnil až 24. mája 1940. Vrtuľník niesol názov Vought-Sikorsky VS-300. Mal jeden trojlistový rotor poháňaný motorom s výkonom 56 kW (75 konských síl). Jeho ďalším známym výrobkom je napríklad vrtuľník Sikorsky SH-60 Seahawk.

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dňa 30. augusta 1933 sa Igor Sikorsky v jednom súkromnom liste vyjadril k svojmu skutočnému pôvodu: „Moja rodina, ktorá pochádza z dediny v Kyjevskej oblasti, kde boli môj starý otec a pradedo kňazmi, je čisto ukrajinského pôvodu. Považujeme sa však za Rusov, ktorí pochádzajú z jednej z častí Ruska, pričom ukrajinský ľud považujeme za neoddeliteľnú súčasť Ruska, rovnako ako Texas alebo Louisiana sú neoddeliteľnou súčasťou Spojených štátov.“ Ide o jediný známy dokument podpísaný Igorom Sikorským, kde uvádza svoj etnický pôvod a národnosť. Z dnes už neznámeho dôvodu bol Sikorsky veľmi citlivý na to, aby nebol považovaný za Poliaka. V období po druhej svetovej vojne sa ukrajinská diaspóra snažila dokázať, aby si Igor Sikorsky plne uvedomoval, že je Ukrajinec.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Ігор Сікорський: «Мій рід - чисто українського походження» [online]. svoboda-news.com, 2004-08-20, [cit. 2022-08-23]. Dostupné online. Archivované 2022-08-08 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Igor Sikorskij na českej Wikipédii.