Ihráčsky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ihráčsky potok pri osade Pod Belíkovom (Trnavá Hora)

Ihráčsky potok je potok na strednom Pohroní, preteká východnou časťou okresu Žiar nad Hronom.[1] Je to pravostranný prítok Hrona, meria 14,8 km a je tokom III. rádu. Horný tok (po sútok s Čiernou vodou sa niekedy označuje ako Biela voda alebo Biely potok. Na hornom toku, nad obcou Ihráč, vytvára krátky tiesňavovitý úsek, za obcou sa dvakrát prudko ohýba. Na dolnom toku sa hlavné koryto na dvoch krátkych úsekoch vetví na dve ramená.

Prameň: v Kremnických vrchoch na južnom svahu vrchu Smrečník (1 249,2 m n. m.) v nadmorskej výške približne 1 100 m n. m., južne od chaty Hostinec

Smer toku: od prameňa najprv na juhozápad, pričom vytvára oblúk a tečie ďalej na juh, po pribratí prítoku spod Chlmového grúňa sa opätovne stáča na juhozápad, následne sa stáča aj pred obcou Ihráč a odtiaľ až k ústiu pokračuje viac-menej severojužným smerom

Geomorfologické celky: Kremnické vrchy, podcelky Flochovský chrbát, Jastrabská vrchovina a Turovské predhorie

Prítoky: sprava prítok z oblasti Trojice, z juhovýchodného svahu Kremnického štítu (1 008,2 m n. m.), z východného svahu vrchu Na piesok (560,8 m n. m.), potok pretekajúci obcou Jastrabá, prítoky od osady Kuričkovci a z osady Pitelovský Mlyn; zľava dva prítoky zo západného svahu Labušna (1 181,2 m n. m.), zo západného svahu Chlmového grúňa (1 076 m n. m.), prítok spod kóty 1 001,0 m, zo severného svahu Horného chlmu (1 012,5 m n. m.), z južného svahu Horného chlmu, Čierna voda, prítok z doliny Snoža a Hrabinský potok (333,3 m n. m.)

Ústie: do Hrona pri obci Trnavá Hora v nadmorskej výške cca 258 m n. m.

Obce: Ihráč, samoty Ihráčska Píla a Jastrabský Mlyn, osada Hrabíky a obec Trnavá Hora[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2022-04-10]. Dostupné online.
  2. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2022-04-10]. Dostupné online.