Ildırı

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zvyšky amfiteátra
Dnešné mesto Ildir

Ildırı je dedina v dnešnom Turecku na pobreží Egejského mora, neďaleko mesta Izmir. V staroveku bola známa ako Erythrai (starogr. Ερυθραί; novogr. Erythres - Ερυθρές; po latinsky Erythrae), neskôr do roku 1923 ako Lythri (gr. Λυθρί) a bolo to významné starogrécke mesto v kraji Iónia v Malej Ázií.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Starovek[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa gréckej mytológie mesto pôvodne založili Kréťania pod vedením Erythra, ktorý mal byť synom Radamantha, ktorého rodičia mali byť Európa a Zeus. Kréťania mali byť vyhnaní Iónmi niekedy v 11. storočí pred Kr. Je možné, že táto mytológia vychádza zo skutočnej udalosti, nakoľko západná Malá Ázia podliehala vplyvom Minojskej Kréty. V klasickej antike tu žili iónski Gréci a mesto patrilo do spolku mestských štátov Iónie. Z Erytreje pochádza aj archaická socha koré, ktorá je jedna z najstarších gréckych sôch. V 6. storočí pred Kr. mesto vyplienili Peržania. Erytrea však nikdy nepatrila medzi najväčšie a najvýznamnejšie grécke mestá, avšak i tu sa nachádzalo mnoho chrámov a divadlo. Mesto v 3. storočí pred Kr. pripadlo Alexandrovi Veľkému, neskôr patrilo do Pergamskej ríše, ktorá v 2. storočí pred Kr. prešla dovbrovoľne pod správu Rimanov. V 1. storočí po Kr. mesto postihlo ničivé zemetrasenie, z ktorého sa už nespamätalo a ostala tu len malá dedina.

Neskoršie dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Až do 13. storočia, teda počas byzantskej doby bola táto malá dedina sídlom biskupa, v tejto dobe sa už nazývalo Lythri, čo je meno, ktoré sa vyvinulo zjednodušením od Erytrea. V nasledujúcom storočí už túto dedinu ovládali Turci. Podobne ako aj v ostatnej západnej Malej Ázií, aj v Lythri žili Gréci. V 17. storočí sa tu usadili aj noví grécki prisťahovalci z okolitých ostrovov. V roku 1920 tu žilo 1800 obyvateľov, všetko boli Gréci. V tejto dobe sa v Lythri nachádzali dva kostoly a viaceré grécke školy. V roku 1923 sa konala Grécko-turecká výmena obyvateľov, Gréci z Lythri sa usadili buď na ostrove Chios, ale tiež aj v Atike, kde založili mesto Nea Erythrea (Nová Erythraia). Do prázdnej dediny potom prišli hlavne moslimovia z Kréty, ktorí rozprávali iba po grécky, takže gréčtina je ešte dodnes používaná, hoci hlavne medzi staršími obyvateľmi.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]