Ilos (Trója)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Ilos alebo Ílos (starogr. Ἶλος – Ilos, lat. Ilus) je v gréckej mytológii syn dardanského kráľa Troa[1] a jeho manželky Kallirhoy, zakladateľ Tróje.

Ilos mal troch súrodencov: bratov Assaraka a Ganyméda a sestru Kleopatru.[1]Assarokos sa stal po Troovej smrti kráľom v Dardanii a Ganymédes bol unesený Diom na Olymp, kde slúžil bohom ako čašník. O osudoch ich sestry Kleopatry mýty mlčia.

Kráľ Ilos vybudoval svoje mesto na mieste, ktoré mu určil najvyšší boh Zeus zhodením sošky Palady Atény (tzv. Paládium),[2] ktorá mala mesto chrániť.[3] Mesto bolo spočiatku pomenované po ňom Ilion, Ilios,[4] neskôr sa však preslávilo pod menom Trója. Manželkou kráľa Ila sa stala Leukippé[5] (podľa inej verzie Eurydika[2]) a mali spolu syna Laomedonta, ktorý sa stal následníkom trónu.

Podľa pôvodného názvu Ilios pomenoval svoje veľkolepé epické dielo básnik Homér Iliadou, ktorá opisuje posledný rok veľkej trójskej vojny za vlády posledného trójskeho kráľa Priama, v ktorej bolo mesto dobyté a úplne zničené achájskymi vojskami. Trója dlho vzdorovala všetkým útokom stotisícového achájskeho vojska a až potom, keď Odyseus tajne ukradol sošku Paládia stratila Trója ochranu bohov a jej osud bol onedlho spečatený.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Homér, Iliada, 20,213.
  2. a b Apollodoros, Kronika, 3,12,3.
  3. Ovidius, Fasti, 6,417.
  4. Diodoros, Bibliotheca historia, 4,75,3.
  5. Hyginus, Fabulae 250.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • ZAMAROVSKÝ, Vojtech. Bohovia a hrdinovia antických bájí. [s.l.] : Perfekt, 2007. ISBN 80-8046-203-8. (slovenský jazyk)
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ílos na českej Wikipédii.