Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Marcos Pontes, prvý brazílsky kozmonaut

Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais (doslova "Národný inštitút vesmírneho výskumu"; angl. National Institute for Space Research; skratka INPE) je inštitúcia brazílskeho Ministerstva vedy a techniky, ktorej úlohou je podpora civilného výskumu vesmíru, atmosféry a vesmírnej techniky.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Bola vytvorená prevažne z podnetov mnohých Brazílčanov, ktorí sa chceli spolupodieľať na vesmírnom výskume v 50.rokoch dvadsiateho storočia.

Dejiny INPE sú podobne ako v mnohých iných prípadoch prepletené vznikom mnohých iných organizácií, na ktorých INPE vyrástla. Za začiatok sa dá označiť 3. august 1961, keď brazílsky prezident Jani Quadros podpísal výnos o vytvorení Organizačnej skupiny národnej komisie pre výskum vesmíru (Organizing Group for the National Commission on Space Activities, čo sa skracuje na COGNAE - skratka pochádza ale zo španielskeho originálu) ako oddelenie Národného výskumného centra (National Research Council-CNPq). Spojením týchto dvoch organizácií potom vznikla práve INPE.

COGNAE, neskôr známa ako CNAE a ešte neskôr ako INPE, začala so svojimi aktivitami na poli zhromažďovanie dostupných informácií o vesmírnych letoch a o možnostiach konštrukcie a vyslanie vlastného satelitu. Výskumný program rozvinutý CNAE sa sústredil do laboratórií v Sao José dos Campos. Dnes má INPE aj vlastný študijný areál, kde sa študenti a vedci zaoberajú otázkami gravitácie, vákua a atmosféry (prevažne štúdium ionosféry pomocou rakiet odpaľovaných z Barreiro do Inferno).

22. apríla 1971 došlo k ďalšej významnej udalosti v histórii INPE a to k tomu, že bola na základe výnosu prezidenta odovzdaná z rúk armády do civilnej sféry vplyvu. INPE sa tak stala štátnou vedeckou organizáciou priamo podriadenú prezidentovi Brazílie. Z oblasti vojenskej techniky sa začali viac dostávať do popredia projekty civilné ako budovanie atmosférických či komunikačných satelitov, pozemských observatórií a ďalších (podľa aktuálnych potrieb Brazílie). Rozbehli sa projekty ako MESA (séria satelitov na sledovanie počasia a fotografovanie povrchu), ďalej SERE (pre sledovanie komunikácie a leteckej prevádzky) a Sacie (séria komunikačných satelitov). V 70. rokoch tieto projekty plne zamestnávali pracovníkov INPE.

15. mája 1985 bolo vytvorené Ministerstvo vedy a technológií, INPE sa stala jednou z jeho súčastí s osobitným postavením, pretože INPE si mohla ponechať samostatnosť v otázkach financií a štruktúry. V priebehu 80. rokov sa rozbehli projekty MECB, čínsko-brazílsky projekt sond pre geologický prieskum Zeme, AMZ (výskum Amazonského pralesa) a CPTEC (program na monitorovanie klímy a jeho zmien). Tiež rozvinula spoluprácu s inými krajinami, ktoré prenikali do vesmíru. V tejto dekáde boli založené aj LIT laboratória pre špecializované aktivity Brazílskeho vesmírneho programu.

V 90. rokoch minulého storočia pokračovalo naplnenie brazílskeho sna, ktoré vyústilo v roku 1993 vyslaním prvého brazílskeho satelitu pomocou brazílskeho nosiča. Išlo o SCD-1. V roku 1998 bol vyslaný druhý satelit (SCD-2). Potom nasledovali ešte satelity CBERS-1 a SACI-1. Dnes sa Brazília spolupodieľa s ďalšími 16 krajinami na budovaní Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). V roku 2006 sa podarilo vyslať prvého brazílskeho kozmonauta na ISS. Marcos Pontes, ako jediný člen 10. návštevnej expedície, strávil na ISS viac ako 7 dní v apríli 2006.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Brazilská kosmická agentura na českej Wikipédii.