Internát Massachusettského technologického inštitútu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Internát Massachusettského technologického inštitútu je internát vysokej školy Massachusetts Institute of Technology rozkladajúci sa na dĺžke viac ako míľu pozdĺž rieky Charles, doslova kúsok od centra mesta Boston.

Centrálnu skupinu prepojených bodov navrhol v roku 1916 architekt W. Welles Bosworth. Zvolil otvorený, plynulý a flexibilný pôdorys, aby dosiahol jednoducho riešené komunikácie a inteligentné riešenie pohybu medzi školou a fakultami. Ako MIT rástla, stále sa držala tejto línie otvorenosti a prepojiteľnosit, takže temer všetky budovy boli vzájomne prepojené čo umožňovalo chodcom prejisť z jednej budovy do druhej bez prechodu cez exteriér.

Ďalší rast tejto lokality viedli architekti Alvar Aalto, Ieoh Ming Pei, Eero Saarinen a Eduardo Catalano.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Internát univerzity MIT obsahuje mnoho budov reprezentujúcich rôzne architektonické štýly a zmeny funkcií, ktoré prebehli týmto internátom. Históriu architektúry internátu možno rozdeliť na štyri éry: Bostonský internát, Nový Cambridge internát pred druhou svetovou vojnou, rozvoj počas studenej vojny a budovy postavené po studenej vojne. Každá éra bola poznačená odlišnými budovami reprezentujúcimi neoklasicizmus, modernizmus, brutalizmus a dekonštruktivizmus.

Organizácia internátu[upraviť | upraviť zdroj]

MIT študenti, fakulta a administratívna aparatúra vo všeobecnosti majú pridelené jednotlivé čísla. Organizácia týchto čísiel budov môže byť náhodná, ale predsa je v tom istý poriadok, ktorý zodpovedá poradiu, v ktorom boli jednotlivé budovy postupne budované. Budovy 1–10 sú pôvodne internátne budovy. Budova 10, Great Dome, bola navrhnutá ako hlavný vstup. Budovy 1-8 sú usporiadané symetricky okolo budovy 10, s párnymi číslicami na západ a s nepárnymi číslicami na východ. Východná strana internátu má „šestky“, niekoľko budov, ktoré končia s číslicou 6 (budovy 6, 16,26,36,56 a 66, s budovou 46 pozdĺž ulice od 36). Budovy 30 sú rozložené pozdĺž Vassar ulice na sever od hlavnej časti internátu. Budovy, ktoré sú na východ od Ames ulice sú s prefixom E, tie na západe od Massachusett cesty začínajú písmenom W.