Internacionála (združenie)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Internacionála (medzinárodné združenie) je neformálne označenie alebo súčasť názvu najmä v minulosti významných medzinárodných združení strán sociálnodemokratických (socialistických), v istej fáze aj komunistických. Označenie odkazuje na neoficiálny názov Prvá internacionála, prvého Medzinárodného robotníckeho združenia, založeného v roku 1864. Neskôr sa označenie "Internacionála" stalo súčasťou názvu združení aj iných typov politických strán. Doteraz napríklad pôsobí Socialistická internacionála alebo Zelená internacionála. Na odlíšenie sa pre socialistickú / komunistickú internacionálu zaužíval prívlastok "červená".

Vplyv a význam[upraviť | upraviť zdroj]

Významný vplyv na založenie Prvej internacionály mal Komunistický zväz (nemecky: Bund der Kommunisten, anglicky Communist League), medzinárodná politická strana založená 1. júna 1847 s vplyvom Karla Marxa a Friedricha Engelsa, ktorí napísali v roku 1848 Komunistický manifest. Podľa ich teórie by úspešný proletársky internacionalizmus mal viesť k celosvetovému komunizmu a k beztriednej spoločnosti, čo vyjadrili sloganom "Proletariáni všetkých krajín, spojte sa!".[1]

Červené internacionály boli číslované. Na socialistický / komunistický režim v Česko-Slovensku (1948 -1989) mala najväčší vplyv Kominterna alebo Tretia internacionála, založená v Moskve v marci 1919 pôsobiaca do roku 1943 a Informbyro (1947 až 1956).

Hlavné "červené" združenia/organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné "červené" organizácie/združenia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné internacionály[upraviť | upraviť zdroj]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HAGARA, Martin. Proletári všetkých krajín, spojte sa. SME, 2008. Dostupné online [cit. 2018-05-01].