Iné Kafe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Inekafe

Základné informácie
Iné názvy: Iné kafe, Ине Кафе
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) Punk rock, Pop punk
Pôsobenie 19952006
2010 – súčasnosť
Vydavateľstvá Forza music, Universal Music, Shotgun Records, Warner music
Webstránka inekafe.sk
Členovia skupiny
Vratko Rohoň
Jozef Praženec
Vlado Bis
Tadeáš Laššák
Bývalí členovia
Noro Komada
Majo Chromý
Marek Cibula
Mario Praženec (Wayo)
Tibor Prikler
Dano Mathia
Ján Rozbora
Roman Hulín
Peter Fóra

Inekafe (iné názvy Iné Kafe, Ине Кафе) je slovenská pop punková hudobná skupina založená v roku 1995 v Bratislave.

Kapela začínala ako mnoho iných bratislavských kapiel v jednej z betónových garáží na Prístavnej ulici v Bratislave. Najväčší úspech dosiahla skupina roku 2000 – 2003 albumami Čumil, Je tu niekto?, Príbeh či Bez udania dôvodu. Predaj albumov presiahol 100 tisíc kusov. V roku 2006 došlo k vynútenej prestávke v činnosti, pretože frontman a spevák Vratko Rohoň sa rozhodol pre kariéru v letectve. Napriek tomu skupina venovala svojím fanúšikom ešte dva "rozlúčkové" koncerty, 22. augusta 2008 v Mlynskej Doline v Bratislave a 31. januára 2009 v Prahe, z ktorého zároveň pochádza jediný záznam živého koncertu na DVD do tej doby.

Skupina bola naďalej stále populárna a 11. januára 2010 na tlak fanúšikov oznámila comeback. Odvtedy funguje až do súčasnosti, vydala niekoľko albumov a odohrala stovky koncertov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Skupinu založili koncom roku 1995 bývalí členovia skupiny Shotgun: Vratko Rohoň a Majo Chromý. Názov kapely bol Ине Кафе (písané v azbuke). V pôvodnej zostave okrem nich hrali aj Richard Barger (basgitara) a Noro Komada (bicie). Začiatkom roku 1996 odišiel R. Barger a zároveň sa zistilo, že Komada berie drogy. Pre zakladajúcich členov bola táto skutočnosť neprijateľná a Komada bol donútený z kapely odísť. Približne v marci 1996 na tieto dve uvoľnené pozície nastupujú bratia Praženci (Wayo – basa, Dodo – bicie) zo skupiny Grg a Prd (v tejto skupine hral aj budúci člen Forus). Táto zostava začína koncertovať a zároveň nahráva prvé demo skupiny Kachny v Trenčíne. V septembri 1996 Majo Chromý nastupuje VŠVU v Prahe a skupinu opúšťa. Na pozícii speváka ho dočasne zastupuje Vratko Rohoň, až kým v decembri nenastúpi Marek "Cibi" Cibula. Kapela v tejto zostave nahráva v roku 1997 demo Situácia. V roku 1998 kapela začína nahrávať debutový album, ktorý Vratko Rohoň vydáva v októbri prostredníctvom vlastného vydavateľstva Shotgun Records pod názvom Vitaj!. Album bol pokrstený v Aligátore. Album osloví publikum inklinujúce k neopunku a malé vydavateľstvo zaujme veľké lable.

Cesta na vrchol[upraviť | upraviť zdroj]

Kapela natočila videoklip k svojmu debutovému singlu a začiatkom roku 1999 odštartovala svoje turné Vitaj! Tour. Počas neho bol na pozíciu koncertného druhého gitaristu prijatý Tomáš "Yxo" Dohňanský zo skupiny Hex, ale ten pre svoju vlastnú skupinu túto pozíciu opustil. Ten s kapelou absolvoval iba 2 živé koncerty. Dočasným náhradníkom sa stal Peter "Fiski" Kudola. V máji zo skupiny odišiel Marek Cibula. Svoj odchod odôvodňoval tvrdením, že mal konflikty v skupine. Kapela argumentovala, že je o.i. najmä nedochvíľny na koncerty. Vratko Rohoň sa tak stal spevákom skupiny a kapela nahrala skladbu Svätý Pokoj. Tá sa objavila ako debutový singel druhého radového albumu Čumil (Universal music). Z tohto albumu sa predalo približne 17 000 nosičov. Popularita skupiny prudko vzrástla a začiatkom roku 2000 viedla k vytvoreniu dvoch táborov v skupine: Vratko na jednej strane, Dodo a Wayo na druhej strane. Názorové rozdelenie vyústilo k odchodu Doda a Waya a tým pádom k rozpadu skupiny. Dodo a Wayo s bývalým spevákom Cibim a koncertným gitaristom z konca roku 1999 Robom založili kapelu Plus Mínus, ktorá bola v začiatkoch vnímaná ako kópia kapely Iné Kafe.

Vrchol[upraviť | upraviť zdroj]

Vratko ako autor drvivej vačšiny skladieb si obhajuje názov Inekafe a vytvára novú zostavu kapely. Tú v marci doplnili Peter "Forus" Fóra (basgitara), Tibor Prikler (gitara) a Dano Mathia (bicie). V tejto zostave kapela odohrala koncertnú šnúru k albumu Čumil a v tejto zostave vydali singel Kto Na To Príde?, ktorý bol nasledovaný v septembri tretím albumom Je tu niekto? (Forza music). Ten sa s predajnosťou 30 000 nosičov stal doposiaľ najúspešnejším albumom v histórii kapely. V roku 2001 sa začali práce na knihe Úspešne Zapojení (Vlado "Lamo" Lamoš), ktorá zosumarizovala vývoj skupiny vo forme rozhovorov s vtedajšími členmi. Zároveň sa začali práce na štvrtom albume Príbeh (Forza music). Ten vyšiel v septembri 2001 a stal sa "najmäkším" dielom, ktoré skupina nahrala. Napriek popularite a očakávaniam sa kapela náhle roku 2002 sťahuje do úzadia a kapelu opúšťa Tibor Prikler.

Návrat ku koreňom[upraviť | upraviť zdroj]

Úspech kapele priniesol aj tlak na zaradenie sa do mainstreamu populárnej hudby, ktorý kapele nesedel, preto sa Vratko zmieril s Cibim, Wayom a Dodom. Na znak zmierenia (a zároveň na prosbu skalných fanúšikov) vyšiel v reedícii v roku 2002 album demonahrávok skupiny Situácia & Kachny (Forza music). Začiatkom roka 2003 mala skupina prichystaný materiál na nový album, ale Dano Mathia sa rozhodol ísť hrať na Mallorku. Nahradil ho bubeník skupiny Vanilla Club Ján Rozbora. Album vyšiel pod názvom Bez udania dôvodu (Forza music) a bol pokrstený netradičným spôsobom – prejdený kolesom Volgy (kapelové auto). Týmto album zaznamenal odklon od popovejších vôd a jeho nekompromisný sound a aranž je dodnes považovaný mnohými fans za jeden z najtvrdších od IK vôbec. Zároveň sa v tomto období po prvýkrát používa názov Inekafe namiesto Iné Kafe. Oneskorenie vydania piateho albumu kapela vysvetlila tým, že sa vydávaním albumu rok čo rok vyčerpávala a tým aj mäkla jej hudba. Po vydaní Príbehu sa ocitla na konci svojich síl a mohla ich pozbierať len tým, že sa stiahla z mainstreamu a dala si od albumov pauzu. V roku 2005 bolo usporiadané špeciálne turné Situácia a Vitaj! Tour, odohrané v zostave, ktorá tieto albumy nahrala (Cibi, Vratko, Dodo, Wayo). Pozostávalo len zo šiestich koncertov (po 2 na Slovensku, Morave a v Čechách) a koncertný program bol zložený výlučne z pesničiek, vydaných na týchto albumoch. Skupina však oficiálne stále vystupovala v zostave Rohoň-Forus-Rozbora. V tomto roku začali prenikať na verenosť správy a príprave výberovky.

2006 – 2009[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roku 2006 sa Vratko Rohoň definitívne rozhodol pre profesionálnu kariéru v leteckej doprave, čo znemožňovalo hudobné aktivity. Problémom bola aj jeho náhrada iným členom kapely a preto bolo 17. februára 2006 oficiálne oznámené ukončenie činnosti skupiny. Skupina na svojej internetovej stránke poďakovala za priazeň a vyzvala fanúšikov, aby jej neposielali emaily o prípadnom obnovení, aj keď len pre jediný koncert. Kapela však napokon tlaku fanúšikov podľahla a 22. mája 2008 odohrala v Bratislave v Mlynskej doline zadarmo a exkluzívne bonusový koncert nazvaný "Len tak..". Zostavu tvorili najdlhšie pôsobiaci hráči kapely (Vratko, Forus, Dodo a Wayo, ktorý hral pre zmenu na gitare), ktorí sa ale predtým na pódiu spolu nikdy neobjavili. Koncert mal napokon aj reprízu v Prahe, tentoraz definitívne pomenovaného ako posledný a rozlúčkový. Ešte pred termínom bol vypredaný a presunutý zo športovej haly Folimanka do väčšej Incheba arény. Záznam z tohto koncertu vyšiel v apríli 2009 na DVD s názvom Live In Praha (Forza music), kde sú okrem tohto koncertu aj všetky videoklipy skupiny a ďalšie bonusy. Medzičasom Vratko Rohoň dokončil všetky výcviky a štúdiá a stal sa dopravným pilotom na lietadlách Cessna Citation CJ 525 a Boeing 737 v spoločnosti Air Slovakia, neskôr v Air Explore.

Comeback a po ňom[upraviť | upraviť zdroj]

2010[upraviť | upraviť zdroj]

Aj napriek tomu, že sa nepredpokladala ďalšia činnosť kapely, po nátlaku zo strany fanúšikov 11. januára 2010 kapela vydala oficiálne ohlásenie návratu a definovala spôsob občasného vystupovania. Vratko comeback komentoval slovami: "Pilotov je veľa, Inekafe je len jedno". Comebackovým singlom bola skladba "Deja vu". Na jar vyšiel dvojalbum Najlepších 15 rockov, (Forza music) v ktorom je prvé CD sumárom všetkých hitov a druhé je unplugged prerábkami vybraných skladieb. K nemu boli vydané dva videoklipy, jeden k rovnomennému singlu a druhý ku skladbe "Pomôžte mi so mnou". V lete 2010 kapela odohrala 3 letné festivaly (Praha, Nové Mesto nad Váhom a Prešov) a na sklonku roka sa uchýlila do štúdia, kde pripravila po ôsmich rokoch nový materiál na nový album.

2011[upraviť | upraviť zdroj]

Na január 2011 kapela ohlásila jediný klubový koncert v Bratislave, ktorý bol vypredaný za rekordné 3 a pol hodiny, a tak z jedného koncertu vzniklo januárové mesačné turné po piatich mestách, napokon celkovo 15 koncertov, z toho 5 v Bratislave. Kapela odmietla možnosť presunúť koncerty do športových hál, nakoľko sa nechcela vzdať myšlienky klubovej show a atmosféry. Nový radový album kapela ohlásila na jeseň 2011. V marci gitarista Hulo vystriedal Waya a skupina sa zúčastnila na letných festivaloch na Slovensku i v Čechách. 21. novembra kapela vydala dlhoočakávaný album "Právo na šťastie"[1] Album získal Zlatú platňu už prvý mesiac predaja[2], ktorý o tri dni neskôr v lietadle Boeing 737 nad Vysokými Tatrami pokrstil Marek Rakovický (šéf štúdia LavaSound kde album vznikal a člen kapely Lavagance). Letu z Bratislavy nad Tatry a späť, ktorý pilotoval Vratko Rohoň, sa zúčastnilo 72 fanúšikov a 72 novinárov.[3]

2012[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju koncertnú sezónu kapela odštartovala v Pražskom Paláci Akropolis 2. februára. Po tomto koncerte nasledovalo ďalších 13, z ktorých bola väčšina vypredaná.[4] Počas INEKAFE - PRÁVO NA ŠŤASTIE TOUR 2012 navštívili postupne Prahu (2.2.), Plzeň (3.2.), Pardubice (4.2.), Ostravu (9.2.), Zlín (10.2.), Brno (11.2.), Žilinu (17.2.), Trenčín (18.2.), Banskú Bystricu (23.2., so slovenským krstom a odovzdaním Zlatej platne pre "Právo na šťastie"), Košice (24.2.), Prešov (25.2.). Turné kapela ukončila dvoma koncertmi v Bratislave (28.2. a 29.2.)[4] Ďalej nasledujú letné festivaly a dva klubové koncerty (jediné v lete 2012), ktoré sa kapela rozhodla odohrať v moravskom Velkom Měziříčí a juhočeskom Písku, kam sa vrátili po niekoľkých rokoch. Kapela tiež rozbehla projekt AIR INEKAFE (zalietaj si s Vratkom Rohoňom), počas ktorého Vratko povozí 100 ľudí z 20. letísk v Česku a Slovensku.

2013[upraviť | upraviť zdroj]

V tomto roku kapela aktívne koncertovala a hrala v mestách, kde sa roky nehralo, na letných festivaloch, ale aj v kluboch a festivaloch v Poľsku. Po desiatich rokoch koncertovala opäť na Poľskom Woodstocku. Dodo si otvoril vlastnú bubenícku školu Rock'n Roll drumschool. Vratko Rohoň zmluvne znížil počet pracovných hodín v spoločnosti Air Explore ale s fanúšikmi kapely v rámci AIR INEKAFE lietal aj túto sezónu. Kapela nahrala hymnu pre domáci hokejový klub Slovan "Bratislava volá!".

2014[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roka 2014 basgitaristu Petra Fóru (Forusa) strieda Hulo (Roman Hulín), ktorý predtým hrával basu v kapelách ako Davová psychóza, či Testimony. V marci kapela vydala prvý singel z albumu s názvom "Strom" a vydala sa na krátke jarné "Strom minitour 2014" po českých a slovenských mestách. Od februára do novembra kapela nahráva nový, v poradí už siedmy radový album, ktorý dostal ázov Nevhodný typ (Shotgun records). Počas celého roka kapela aktívne koncertuje a popri tom z pripravovaného albumu postupne uverejňuje single, niektoré aj s videoklipmi (Čiernobiela, Nevhodný typ, Nezáujem). Album vychádza oficiálne 1.1.2015, avšak v predtermíne 1.12.2014 ho poštou dostávajú tí, ktorí si ho objednali vopred, dokonca za zníženú cenu. Tieto aktivity predznamenávajú veľkolepý charakter najbližšieho roka, kedy kapela oslávi 20 rokov svojej existencie. Vratkov projekt AIR INEKAFE - lietanie s fanúšikmi - zaznamenáva ďalšiu sezónu.

2015[upraviť | upraviť zdroj]

Kapela oslavuje 20 rokov svojej existencie a celý rok sa nesie v duchu výnimočných aktivít. Ako darček svojim fans (namiesto tradičnej bestofky) vydáva oficiálne 1.1.2015 album "Nevhodný typ". Zároveň v januári kapela štartuje doposiaľ najväčšie turné vo svojej histórii a to v 7 EU krajinách (Česko, Slovensko, Poľsko, Ukrajina, Srbsko, Írsko a Spojené kráľovstvo). Za zmienku stojí koncert v Srbsku (Bački Petrovac (Juhobáčsky obvod, Vojvodina)), ktorý bol nielenže búrlivo pozitívne prijatý mládežou miestnej slovenskej komunity a bol vypredaný, ale zároveň to bol prvý koncert slovenskej kapely v regióne slovenskej menšiny v Srbsku v histórii. V lete sa kapela zúčastňuje festivalov po Slovensku a Česku. Koncom roku 2015 odohrala skupina koncerty v 3 mestách, kde na každom z nich odznel jeden celý album (Čumil (Brno), Je tu niekto? (Praha), Príbeh (Ostrava) a Bez udania dôvodu (Bratislava)). Ako hosťujúci druhý gitarista s nimi tieto koncerty odohral Michal "Breny" Brener zo skupiny Rybičky 48. Vratkov projekt AIR INEKAFE - lietanie s fanúšikmi - zaznamenáva ďalšiu sezónu.

2016[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roku 2016 Hulo zakladá svoj sólový projekt Romanes a na jeho miesto prichádza naspäť Forus. Počas tohto roka sa kapela venuje koncertovaniu či už v kluboch, alebo na festivaloch. Počas jari vyráža na špeciálne turné Mestá ďaleké 2016 na ktorom sa vracia buď do miest, kde veľmi dlho nehrala, alebo do miest, kde nikdy nehrala. Hlavne sa ale jedná o mestá naozaj vzdialené od rodnej Bratislavy. Od tohto roka až po rok 2019 kapela bude vydávať špeciálny každoročný dizajn svojho merchandise. Ten spočíva v oslave výročí 21, 22, 23 a 24 rokov kapely formou dizajnového odkazu na rovnaké modely vozidiel Volga GAZ (GAZ 21, GAZ 22, GAZ 23 a GAZ 24). Ako posledný dizajn z tejto série vyjde dizajn 31 a to v roku 2026 s odkazom na Volgu GAZ 31, ktorá bola piatym a zároveň posledným číselným typom tohto nielen pre kapelu kultového auta. Na autách Volga kapela začínala a počas svojho koncertovania na nich najazdila nespočet kilometrov. Mnohé z nich sa objavili aj vo videoklipoch (090x, Spomienky na budúcnosť, Ani minútu). Vratkov projekt AIR INEKAFE - lietanie s fanúšikmi - zaznamenáva ďalšiu sezónu.

2017[upraviť | upraviť zdroj]

Kapela sa venuje počas celého roku aktívnemu hraniu v kluboch aj na festivaloch. Na jar vzniká v štúdiu PULP v Bratislave singel "Sínus dopadu", ktorý je v šuflíku u Vratka 8 rokov. Jedná sa o atypický song, ktorý ako Vratko vyhlásil "8 rokov čakal na aranže". Singel je zaradený na bestofku "22 SVETELNÝCH ROKOV - Best of 1995-2017", ktorá mapuje 22 rokov kapely, čo je z pohľadu jej členov dostatočne okrúhle výročie na vydanie Best of. K singlu je natočený videoklip na Marse. CD vychádza 10. novembra 2017. Jednotku vzdialenosti "Svetelný rok" autor textu aj hudby Vratko použil v texte v súvislosti s vyjadrením času zámerne, najmä ako metaforu. "Svetelný rok je síce jednotkou vzdialenosti požívanej v astronómii, ale je to zároveň aj rovnica, z ktorej čas vieme veľmi jednoducho vypočítať ak poznáme vzialenosť, ktorú sme za tých 22 rokov prešli. Hlavne je to ale v našom prípade metafora" komentuje Vratko. Jeho projekt AIR INEKAFE - lietanie s fanúšikmi - zaznamenáva opäť ďalšiu sezónu.

2018[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatkom roku 2018 na miesto basgitaristu nastupuje Vlado Bis, známy najmä zo začiatkov kapely Dimenzia X. Kapelu čaká plná sezóna hrania, či už v kluboch, alebo na festivaloch. AIR INEKAFE bude opäť lietať z letiska Senica.

2019[upraviť | upraviť zdroj]

Kapela sa štandardne venuje koncertnej činnosti počas roka. Približne od mája sa pripravuje projekt 25 rokov Inekafe symphonic. Projekt pripravuje Vratko s Lukášoém Sommerom - českým skladateľom a aranžérom. Na konci roka je do spolupráce prizvaný aj spevácky zbor Tirnavia z Trnavy. Spevové aranžmány vytvoril Michal Stahl.

2020[upraviť | upraviť zdroj]

V januári 2020 odohrala kapela spolu s Českým symfonickým orchestrom 2 výročné špeciálne koncerty v Prahe a v Bratislave. Koncerty mali symfonické aranžmány a boli organizované za účelom oslávenia štvrťstoročia existencie kapely. Ohlas bol mimoriadny a vyšlo aj DVD/CD INEKAFE - 25 ROKOV SYMPHONIC - LIVE IN BRATISLAVA. Po tomto koncerte odohrala kapela už iba 2 vystúpenia a od 6.3.2020 v rámci opatrení na zamedzenie šírenia choroby COVID-19 bola nútená zrušiť všetky naplánované koncerty. V lete po čiastočnom uvoľnení Inekafe odohralo niekoľko menších open airov, ale po nástupe 2. vlny sa koncerty v polovici septembra opäť stopli až do konca roka. Turné 25 rockov - rocková časť sa prekladá o rok. Členovia kapely riešia alternatívne zamestnania, nakoľko pomoc od štátu neprichádza. Dodo učí na bicie, Vlado učí na škole matematiku a Vratko predáva bytm kupuje starší bager Terex a začína podnikať v rámci poskytovania služieb zemných prác. Tiež rozširuje domácu farmu a venuje sa chovu dobytka.

2021[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatok roka sa nesie stále v znamení zákazu koncertovania. Kapela využíva tento priestor na nahrávanie 3 nových skladieb, ktoré sa chystá postupne vydávať v priebehu roka. Ako prvý vychádza 1.7. singel Všetky skladby sveta. V Máji krivka pandémie klesá, tak sa pomaly plánujú koncerty na leto, ktoré kapela postupne uvádza na svojej stránke. Koncom roka sa však koncerty vzhľadom na protipandemické opatrenia opäť prekladajú na ďalší rok. Na Štedrý deň dáva kapela svojim fanúšikom darček v podobe ďalšieho, tentokrát už čisto punkrockového, singla Málo.

2022[upraviť | upraviť zdroj]

Koncertovanie začiatkom roku 2022 je stále obmedzované protipandemickými opatreniami. Kapela sa preto zatvára da štúdia a realizuje tak svoj dávny sen, album coverov starých československých pesničiek, ktoré boli hitmi, keď členovia Inekafe boli ešte deťmi a možno to boli práve prvé skladby, ktorévo svojom živote vnímali ako také. Album sa nahráva v Bratislave, už klasicky v štúdiu LavaSound a dostáva názov Made in Czechoslovakia. Obal kapely je kreslený a vyjadruje retrospektívne oslobodenie leva (symbol štátneho znaku ČSSR) z klietky znaku a "užívanie si" pesničiek s kapelou, ktoré vyšli v drzej pop punkovej podobe, čo by bolo na tú dobu prakticky nemožné. Ako prvý singel vychádza pesnička Vymyslená od kapely Elán. Album obsahuje 5 českých a 5 slovenských coverov a dá sa povedať, že sa jedná o skladby časovo zaraditeľné do 80-tych rokov. V apríli sa postupne začína koncertovať, kapela hrá po dlhej dobe teda opäť kluby. V lete festivaly. Na jeseň vychádza Album Made in Czechoslovakia pod vydavateľstvom Warner music a v novembri sa natáča videoklip ku skladbe Severní vítr o.i. aj v pôvodných lokáciách v Karlových Varoch, známych z filmu Vrchní prchni!, vďaka ktorému je skladba známa. Na jeseň ešte odohráva kapela pár klubov v menších mestách V rámci miniturné VYMYSLENÁ WARM UP TOUR 2022, ktoré predznamenáva veľké turné na ďalší rok.

2023[upraviť | upraviť zdroj]

V januári Inekafe odohráva československé klubové turné k albumu Made in Czechoslovakia s názvom MADE IN CZECHOSLOVAKIA TOUR 2023. Turné je v 9 mestách a je vypredané. Kapela si ho spolu s fanúšikmi naozaj užíva, po niekoľkch rokoch nútenej stopky klubových akcií. Po tour sa opäť ide do štúdia, kde sa nahrávajú 2 skladby. Jedna je nová a jedna je prerábka skladby Leto!, ktorú kapela nahrala ešte v roku 2021. Vratko sa rozhodol skladbu prerobiť do viac "fresh" aranžu a tak vznikli verzie 2. Uvedená bola začiatkom leta 25.6.. O mesiac neskôr bola uvedená aj jej pôvodná rýchla punkrocková verzia. Kapela odohrá túto novinku aj naživo, unplugged na rádiu Expres, takže do tretice existuje aj unplugged verzia tejto skladby. Tá je spolu s punkrockovou dostupná iba na Youtube. V lete kapela hrá festivaly a na jeseň a v zime kluby v menších mestách.

2024[upraviť | upraviť zdroj]

V januári prebehne natáčanie posledných scén k novému singlu, ktorý sa nahral minulý rok a ktorého názov kapela ešte nezverejnila. Kapela štartuje koncertný rok v marci českými klubmi, ale už v apríli a máji sa objaví spolu s kapelou Horkýže slíže na spoločnom pódiu v 4 veľkých slovenských mestách na halovom turné s názvom SLÍŽE & KAFE PO 100 ROKOCH TOUR 2024. Myšlienka turné bol spontánny nápad oboch kapiel, ktoré sa roky stretávajú na rôznych festivaloch, ale ešte nikdy nemali spoločné turné.

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasná zostava[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Majo Chromý – gitara, spev 1995 – 1996.
  • Marek Cibi Cibula – spev 1996 – 1999, Situácia a Vitaj! Tour 2005
  • Noro Komada – bicie 1995
  • Tibor Prikler – gitara 2000 – 2002
  • Dano Mathia – bicie 2000 – 2003
  • Jano Rozborabicie, 2003 – 2006 (okrem Situácia & Vitaj tour)
  • Mario Praženec (Wayo)basgitara 1996 – 2000, 2005 (S&V Tour), gitara - 2008 – 2011
  • Roman Hulin (Hulo) - gitara 2011 - 2014, basgitara, vokály 2014 – 2016
  • Peter Fóra (Forus) – basgitara, vokály 2000 – 2014 (okrem Situácia & Vitaj tour), 2016 – 2018

Hosťujúci členovia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Richard Barger – basa 1995
  • Tomáš YXO Dohňanský – gitara 1998-1999
  • Peter FISKY Kudola – gitara 1999 Vitaj tour
  • Robo Bop The Pop – gitara 1999 (koncom roku)
  • Mára Fára – gitara
  • Matej Turcer – gitara (From our Hands)
  • Michal Brener - gitara (Rybičky 48)
  • Andie Debnár - bicie, vokály
  • Tadeáš Laššák (Theo) - gitara, vokály

Časová os[upraviť | upraviť zdroj]

V osi nie sú zahrnutí hostia ani krátkodobé reuniony (2005, 2008 a 2009), z diskografie sú uvedené len radové albumy.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Ak nie je uvedené inak, album (resp. časť diskografie) vydalo vydavateľstvo Forza. V septembri 2011 kapela prešla na Universal Music.[3]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Demonahrávky, kompilácie a DVD[upraviť | upraviť zdroj]

Single a videoklipy[upraviť | upraviť zdroj]

Videoklipy sú vyznačené hviezdičkou

  1. 090x (1998, z albumu Vitaj!, 1998, Shotgun)*
  2. Závisť (1998, z albumu Vitaj!, 1998, Shotgun)
  3. Veľkou palicou (1999, z albumu Vitaj!, 1998, Shotgun)
  4. Svätý pokoj (1999, z albumu Čumil, 1999, Universal)
  5. Čumil (1999, z albumu Čumil, 1999, Universal)*
  6. Vianoce (1999, z albumu Čumil, 1999, Universal)*
  7. Kto na to príde? (2000, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  8. Úspešne zapojení (2000, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  9. Ráno (2000, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  10. Mám pocit… (2001, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  11. Kašovité jedlá (2001, z albumu Príbeh, 2001, Forza)
  12. Ďakujeme Vám (2001, z albumu Príbeh, 2001, Forza)*
  13. Ružová záhrada (2001, z albumu Príbeh, 2001, Forza)*
  14. Prečo je to tak? (2002, z albumu Príbeh, 2001, Forza)
  15. Záverečná (2002, z albumu Príbeh, 2001, Forza)
  16. Veľkou palicou III (2003, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  17. Spomienky na budúcnosť (2003, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  18. Krvavá blondína (2004, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  19. Alibi (2004, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  20. Svätý pokoj (live) (2008)*
  21. Déjá vu (studio version / live version*) (2010, z albumu Best of Inekafe - Najlepších 15 rockov, 2010, Forza)
  22. Mojich najlepších 15 rockov (normal version* / unplugged version) (2010, z albumu Best of Inekafe - Najlepších 15 rockov, 2010, Forza)
  23. Petra po rokoch (2011, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)
  24. Ani minútu (2011, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  25. Špinavé objatie (2011, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  26. Právo na šťastie (2012, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  27. Figúrka (2012, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  28. Karanténa citov (2013, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  29. Strom (2014)
  30. Nevhodný typ (2014, z albumu Nevhodný typ, 2015, Shotgun records)*
  31. Čiernobiela (2014) [7]
  32. Na chvíľu (2014, z albumu Nevhodný typ, 2015, Shotgun records)
  33. Nezáujem (2014, z albumu Nevhodný typ, 2015, Shotgun records)
  34. Ruleta (2020) [8]
  35. Všetky skladby sveta (2021) [9]
  36. Málo (2021) [10]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Iné Kafe 2012 / Brno [online]. xichty.cz, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  2. ALBUM "PRÁVO NA ŠŤASTIE" ZÍSKAL ZLATÚ PLATŇU! [online]. Iné kafe, 9.1.2012, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  3. a b História [online]. Iné kafe, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  4. a b Koncerty [online]. Iné kafe, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  5. a b Kontakty [online]. Iné kafe, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  6. INEKAFE (official) [online]. www.facebook.com, [cit. 2018-01-25]. Dostupné online.
  7. Pieseň pre Demitru. INE KAFE nahralo titulnú skladbu k filmu 38 [online]. 2014-09-10. Dostupné online.
  8. Inekafe má novú skladbu, vypočujte si ich Ruletu [online]. Our Media SR, 2020-05-05. Dostupné online.
  9. Kapela Inekafe predstavuje novinku Všetky skladby sveta [online]. TASR, teraz.sk, 2021-06-02. Dostupné online.
  10. Skupina Inekafe vydala nový singel Málo [online]. Our Media SR, 2021-12-31. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]