Irsai Oliver

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Irsai Olivér)
Hrozno odrody Irsai Oliver na moldavskej vinici

Irsai Oliver (skratka IO) je odroda viniča (Vitis vinifera), kríženec odrôd Bratislavské biele (Pozsonyi Fehér) a Čabianska perla, ktorú v Maďarsku v roku 1930 vyšľachtil Bohn József. Odrodu pomenoval po svojom vnukovi, ktorý sa volal Irsai Olivér. Bratislavské biele je stará muštová odroda neznámeho pôvodu, možno pochádzajúca z Karpatskej kotliny, pestovaná dnes na veľmi malých plochách iba v Maďarsku, na Slovensku, v Česku a v Moldavsku. Čabianska perla je odroda ktorá vznikla v roku 1904 krížením odrôd Madlenka skorá a Muscat fleur d'oranger.

Odroda Irsai Oliver dozrieva koncom augusta. Odroda nie je náročná na pestovanie a vydrží mrazy aj sucho. Používa sa hlavne na výrobu akostných vín. Akostné vína s prívlastkom pri tejto odrode sú menej časté. Víno obsahuje nižšie kyseliny. Víno má výraznejšiu, muškátovú, sviežu arómu. Aromatika je až prenikavá a korenistá.

Stolovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pre svoju výraznú arómu sa víno odporúča dezertom, resp. sladkým jedlám. Odporúča sa tiež podávať k rybám, hydine, zelenine, k mäkkým krémovým a smotanovým syrom.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Irsai Oliver na českej Wikipédii.