Istrijský ypsilon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Istrijský ypsilon - mapa

Istrijský ypsilon (chorv. Istarski ipsilon) je systém diaľnic a rýchlostných ciest na chorvátskom polostrove Istria. Pozostáva z dvoch diaľnic – A8 (B8) a A9 (B9), ktoré sú zatiaľ postavené iba v polovičnom profile (len dva pruhy) a označené sú ako cesta pre motorové vozidlá s maximálnou povolenou rýchlosťou 110 km/h.

Cesta B8 (dĺžka 64,21 km) spája mesto Rijeka s mestom Pazin v strede Istrie a s cestou B9. Súčasťou tejto cesty je aj päť kilometrov dlhý tunel Učka (pod rovnomenným pohorím Učka).

Cesta B9 (dĺžka 76,79 km) spája mesto Pula na juhu Istrie s mestami v severozápadnej časti polostrova (Umag, Buje) a končí na hraniciach so Slovinskom (smer Terst, Portorož, Koper a ďalej po slovinskej diaľnici A1 na Ľubľanu).

Cesty sa spájajú pri meste Kanfanar a vytvárajú písmeno Y (odtiaľ aj pochádza názov tejto cestnej siete). Spolu merajú 141 km.

Spoplatnený je iba tunel Učka a viadukt Mirna.

Budúcnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba plného profilu diaľnica A9 (august 2009)

Prvá fáza výstavby bola dokončená v roku 2006 a to dokončením polovičných profilov. V ďalšej fáze by sa mala rozšíriť na plnohodnotnú diaľnicu (plný profil) a následne by mali byť všetky úseky spoplatnené.

Rozšírenie cesty B9 na diaľnici A9 je naplánované do roku 2011.

Rozšírenie cesty B8 z Kanfaru do Pazinu na diaľnici A8 je naplánované do roku 2011. Zostávajúcich 45 km z Pazinu do Matulju (pri Rijeke) má byť postavené do roku 2014. Technicky, ale aj finančne náročné, bude najmä vybudovanie druhého tubusu tunelu Učka.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Istrijský ypsilon na českej Wikipédii.