Ivan Štefanec

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivan Štefanec
slovenský politik, poslanec Európskeho parlamentu
Ivan Štefanec
Súčasný poslanec Európskeho parlamentu
Momentálne v úrade
od 2014
Bývalý poslanec Národnej rady Slovenskej republiky
V úrade
2006 – 2014
Biografické údaje
Narodenie30. september 1961 (62 rokov)
Považská Bystrica, ČSSR
Politická stranaEurópska ľudová strana (EP)
KDH (od 2015) SDKÚ-DS (2006-2015)
Alma materVysoká škola ekonomická
Univerzita Komenského v Bratislave
Rochester Institute of Technology
Profesiamanažér, politik
Rodina
Manželka
Magdaléna Štefancová
Deti2
Odkazy
Ivan Štefanec na ivanstefanec.sk
Spolupracuj na CommonsIvan Štefanec
(multimediálne súbory)

Ing. Ivan Štefanec, MBA, PhD. ( * 30. september 1961, Považská Bystrica) je slovenský politik a manažér, bývalý poslanec NR SR a súčasný poslanec Európskeho parlamentu[1].

Mladosť a štúdium[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Považskej Bystrici. Po absolvovaní miestneho gymnázia v roku 1979 študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave, Fakulta riadenia, odbor Ekonomicko-matematické výpočty (1979 – 1983). Neskôr si vysokoškolské vzdelanie doplnil postgraduálnym štúdiom anglického jazyka na Univerzite Komenského v Bratislave (1987 – 1989). Po novembri 1989 ako jeden z prvých v bývalom Československu využil možnosť študovať v zahraničí a stal sa úspešným absolventom prvého MBA štúdia pre manažérov strednej a východnej Európy s diplomom z Rochester Institute of Technology, New York (1991 – 1992). Okrem mnohých iných renomovaných profesorov bol jedným z jeho pedagógov Douglass North, nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu z roku 1993. V roku 1994 Ivan Štefanec ukončil vedeckú ašpirantúru na Fakulte hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave.

Pracovná kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Pracovnú kariéru Ivan Štefanec začal v roku 1983 v Považských strojárňach v Považskej Bystrici, najskôr ako programátor výpočtovej techniky, neskôr ako samostatný výskumný pracovník a projektový manažér. V rokoch 1992 a 1993 bol riaditeľom pobočky spoločnosti Ernst & Young CS Consulting a od začiatku roku 1994 svoje meno spojil s globálnou značkou Coca-Cola. Najskôr ako finančný riaditeľ, neskôr ako zástupca generálneho riaditeľa a potom päť rokov ako generálny riaditeľ spoločnosti Coca-Cola Beverages Slovakia. V rokoch 2003 a 2004 pôsobil v nadnárodnej funkcii ako riaditeľ pre európsku integráciu spoločnosti Coca-Cola HBC so sídlom vo Viedni. Počas pracovnej dráhy absolvoval viacero študijných i pracovných pobytov, okrem iných v centrále Coca-Cola Amatil v Sydney a na Northwestern University v Chicagu, taktiež úspešne absolvoval Coca-Cola University so sídlom v Atlante. Od roku 2004 do júla 2006 pracoval pre vládu SR, najskôr pri riadení vládneho Výboru pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier[2] a neskôr ako splnomocnenec vlády SR pre zavedenie eura[3].

Politická kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Ivan Štefanec bol v rokoch 2006 – 2015 členom politickej strany SDKÚ-DS, Od roku 2012 do roku 2014 bol jej podpredsedom zodpovedným za ekonomické témy a európske záležitosti.

V roku 2003 bol nominantom vtedajšej SDKÚ za člena Európskej komisie[4]. Od roku 2006 bol poslancom NR SR. Od roku 2012 do roku 2014 bol podpredsedom Výboru NR SR pre európske záležitosti, členom Výboru NR SR pre verejnú správu a členom Výboru NR SR pre kontrolu rozhodnutí NBÚ. Ako poslanec, podpredseda SDKÚ-DS a podpredseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS sa sústreďoval najmä na ekonomické a európske záležitosti. Vo Výbore pre európske záležitosti NR SR medzi jeho hlavné výsledky patrili:

  • organizácia stretnutí s poslancami Európskeho parlamentu, členmi Európskej komisie a veľvyslancom SR v Bruseli,
  • aktívna účasť na pravidelných stretnutiach európskych výborov krajín V4, kde účastníci formulujú spoločné stanoviská a odporúčania aj pre Európsku komisiu – napr. v otázkach rozpočtovej disciplíny či v kontrole subsidiarity,
  • aktívna účasť na pravidelných stretnutiach európskych výborov všetkých krajín EÚ – COSAC, kde sa tvoria spoločné pozície národných parlamentov v aktuálnych európskych témach.

V oblasti medzinárodných vzťahov k hlavným témam jeho aktivít patrili:

  • podpora slovenských Národných konventov o EÚ – Moldavsko, Ukrajina, Čierna Hora – pomoc pri presadzovaní európskej agendy a tvorbe občianskej spoločnosti,
  • návšteva v KazachstaneKirgizsku – na pozvanie National Democratic Institute sa zúčastnil na prednáškovom turné a stretnutí s členmi parlamentov na tému parlamentnej demokracie a transparentných aktivít,
  • návšteva v Kosove – na pozvanie British Council viedol parlamentnú delegáciu zloženú z predstaviteľov všetkých parlamentných strán na stretnutiach s prezidentkou, predsedom parlamentu a členmi vlády za účelom rozvoja nediplomatických stykov,
  • návšteva na Taiwane – ako vedúci delegácie sa zúčastnil na stretnutí s predstaviteľmi vlády a poslancami parlamentu, pričom cieľom stretnutia bol rozvoj dohôd o podpore malých podnikov a o podpore vedecko-technických parkov.

V spolupráci s taiwanskou vládou má zásluhy na sponzorskej pomoci: 

máji 2014 bol ako líder kandidátky SDKÚ-DS zvolený za poslanca Európskeho parlamentu so ziskom 19 439 preferenčných hlasov. V preferenčných hlasoch sa pred ním umiestnil Eduard Kukan.[5]

Vo februári 2015 vystúpil z SDKÚ-DS z dôvodu, že stranu už nepovažuje za funkčnú[6] a následne sa v novembri 2015 stal členom KDH.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019 bol lídrom kandidátnej listiny KDH a svoj mandát obhájil.

Pôsobenie v Európskom parlamente[upraviť | upraviť zdroj]

Volebné obdobie 2014-2019[upraviť | upraviť zdroj]

Ivan Štefanec sa v Európskom parlamente stal členom frakcie EPP – Európska ľudová strana. Na prvom plenárnom zasadaní v júli 2014Štrasburgu bol zvolený do Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa a ako náhradník do Výboru pre rozpočet[7]. Bol členom Delegácie pre vzťahy s krajinami južnej Ázie[8] a náhradníkom v Delegácii pre medziparlamentnú kooperáciu EÚ – Ukrajina[8] a v Delegácii pre medziparlamentnú kooperáciu s krajinami Východného partnerstva Euronest[8].

Volebné obdobie 2019-2024[upraviť | upraviť zdroj]

Vo februári 2019 bol Ivan Štefanec Radou KDH vo Zvolene zvolený za lídra kandidátnej listiny KDH vo voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa na Slovensku uskutočnili 25. mája 2019. KDH získalo 9,94% platných hlasov a Ivan Štefanec so ziskom 33 128 prednostných hlasov obhájil mandát poslanca Európskeho parlamentu.

Vo volebnom období 2019-2024 zasadá vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa a v Delegácii pre vzťahy s Japonskom. Taktiež je náhradníkom vo Výbore pre priemysel, výskum a energetiku; Podvýbore pre ľudské práva; Osobitnom výbore pre umelú inteligenciu v digitálnom veku; Delegácii pri Parlamentnom výbore pre pridruženie EÚ - Ukrajina a Delegácii pri Parlamentnom zhromaždení Euronest.

Ivan Štefanec v súčasnosti zastáva i pozíciu prezidenta SME Europe, prezidenta European Parliament´s Beer Club a spolupredsedajúci Programového výboru EIF.

Medzi jeho prioritné témy patrí jednotný digitálny trh, SME (malé a stredné podniky), zamestnanosť a odmedzovanie byrokracie. V rámci svojho pôsobenia na Slovensku má otvorené poslanecké kancelárie v Bratislave a v Košiciach.

Rodina a záujmy[upraviť | upraviť zdroj]

Ivan Štefanec je ženatý a má dve deti, dcéru Ivanu, syna Vladislava a dve vnúčatá, Sofiu a Petra. Manželka Magdaléna je ekonomickou inžinierkou. Obľubuje šport, najmä triatlon, beh, tenis, futbal, hokej a basketbal. Patrí k tradičným účastníkom mnohých súťaží v  triatlone a vo vytrvalostných behoch – Národný beh Devín-Bratislava, Bratislavský maratón, Silvestrovský beh cez bratislavské mosty, beh 21 km pre deti na podporu Linky detskej istoty, Študentský beh v Bratislave, Bratislavský nočný beh, Zimné desiatky a iné.

Výsledky a ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

V rámci vedeckej práce sa Ivan Štefanec zaoberal multikriteriálnou optimalizáciou. V posledných rokoch pravidelne prednáša v oblasti strategického riadenia, medzinárodného podnikania a zavedenia eura na medzinárodných konferenciách a slovenských i zahraničných univerzitách.

V rámci spoločenských aktivít je spoluzakladateľom Asociácie nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, pričom v rokoch 19992004 bol predsedom predstavenstva. Pôsobil aj ako Chairman Advisory Board MBA štúdia pri Univerzite Komenského v Bratislave. Na medzinárodnom poli od roku 1997 zastupoval Slovensko ako člen výboru pre rozšírenie Európskej únie pri medzinárodnej organizácii výrobcov nealkoholických nápojov UNESDA/CISDA so sídlom v Bruseli, pričom v rokoch 20002004 bol jeho predsedom. V roku 2001 bol zakladajúcim členom Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) a od založenia jej prvým prezidentom (do roku 2005). V súčasnosti je čestným prezidentom PAS zameranej prioritne na obhajovanie záujmov malých podnikateľov a zlepšovanie úrovne etiky v podnikaní. V rokoch 2004 – 2006 pracoval aj ako viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov zodpovedný za medzinárodné vzťahy. Od roku 2004 bol predsedom SME Union Slovakia, združenia na podporu malého a stredného podnikania. Pôsobil aj ako čestný predseda Slovensko-taiwanskej obchodnej komory, vďaka čomu prispel k vytvoreniu nových pracovných miest na Slovensku cez príchod nových investorov  (napr. Au Optronics, Foxconn, Delta) a presadeniu slovenských podnikateľov na Taiwane.

Za hospodárske výsledky i spôsob vedenia firmy získal v roku 2001 Národnú cenu za kvalitu. V tom istom roku bol ocenený titulom Prominent ekonomiky od Hospodárskeho klubu – Nezávislého ekonomického fóra za rozvoj podnikateľského prostredia. Za výnimočné výsledky pri riadení ľudských zdrojov, inovačný prínos a rozvoj komunity sa stal nositeľom Dale Carnegie Leadership Award 2003[9]. Toto významné ocenenie určené pre najlepších svetových lídrov prebral ako prvý predstaviteľ zo Slovenska. Za medzinárodné aktivity a rozvoj slovensko-taiwanských vzťahov v roku 2011 dostal ocenenie taiwanskej vlády Friendship Medal of Diplomacy[10]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.teraz.sk/slovensko/europoslanec-ivan-stefanec-profil/85788-clanok.html
  2. http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-/cislo-December/i-stefanec-sefuje-vyboru-na-obnovu-tatier.html
  3. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2014-07-16]. Dostupné online. Archivované 2014-08-09 z originálu.
  4. http://korzar.sme.sk/c/4610809/kandidatom-na-komisara-eu-za-sdku-sa-stal-ivan-stefanec.html
  5. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2014-07-16]. Dostupné online. Archivované 2014-07-25 z originálu.
  6. https://dennikn.sk/53161/stefanec-odchadza-z-sdku-strana-prestala-fungovat/
  7. http://www.teraz.sk/slovensko/slovenski-europoslanci-pozicie/90330-clanok.html
  8. a b c http://www.europarl.europa.eu/meps/en/124929/mep_home.html
  9. http://strategie.hnonline.sk/spravy/marketing/udelia-cenu-dale-carnegie-leadership-award
  10. http://www.boca.gov.tw/ct.asp?xItem=4468&ctNode=811&mp=2

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]