Ivan Bortel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivan Bortel
horolezec, strojný inžinier
Narodenie15. september 1943
Horná Lehota
Úmrtie18. máj 1970 (26 rokov)
Llanganuco, Peru

Ivan Bortel (* 15. september 1943, Horná Lehota – † 18. máj 1970, Llanganuco Peru) bol slovenský horolezec, strojný inžinier.

Jeho otec Ľudovít Bortel, jeho matka Viera rod. Kusá.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Do základnej školy chodil v Hornej Lehote, študoval na gymnáziu v Banskej Bystrici a do 1960 v Bratislave. Od roku 1960 študoval na Fakulte strojného inžinierstva na ČVUT v Prahe, titul Ing získal v roku 1965. Od detstva sa venoval športu, najmä horolezectvu. Prvé horolezecké skúsenosti získal najmä v pieskovcoých skalách Českého raja a vo Vysokých Tatrách. Bol členom reprezentačného družstva ČSSR. Od roku 1966 každoročne navštevoval oblasť Mont Blancu v Alpách, kde vyliezol stenové cesty na Aig. de Bionassay, Aig. du Triolet, Mt. Blanc cez Brenvu, Grandes Jorasses cez Rubáš i cez Walkerov pilier a Bonattiho cestu na Grand Capucin. Účastník čs. expedície v Peru, zahynul nešťastnou náhodou pri príprave prvovýstupu juž. stenou Nevado Huandoy. 31. mája 1970, počas zemetrasenia pod sev. vrcholom Huascaránu, zahynuli všetci ostatní (14) členovia expedície.

Pamiatky[upraviť | upraviť zdroj]

  • pamätná tabuľa na Pamätníku obetiam hôr, Český ráj-Hrubá skála; mohyla v Peru, jeho hrob na cintoríne v Prahe – Motole.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]