Ivan Konstantinovič Ajvazovskij

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivan Konstantinovič Ajvazovskij
Հովհաննես Այվազովսկի
ruský maliar arménskeho pôvodu
Ivan Konstantinovič Ajvazovskij
Narodenie29. júl 1817
Feodosija, cárske Rusko (dnes Ukrajina)
Úmrtie5. máj 1900 (82 rokov)
Feodosija, cárske Rusko (dnes Ukrajina)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ivan Konstantinovič Ajvazovskij

Ivan Konstantinovič Ajvazovskij (rus. Иван Константинович Айвазовский; * 29. júl 1817, Feodosija, cárske Rusko – † 5. máj 1900, tamže) bol ruský maliar arménskeho pôvodu. Bol známy svojimi maľbami morských scenérií, ktoré tvoria viac ako polovicu jeho tvorby.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v meste Feodosija na Kryme v chudobnej arménskej rodine. Jeho otec Konstantin bol arménsky obchodník, ktorý sa usadil vo Feodosii na začiatku 19. storočia, jeho matka Ripsime bola tiež pôvodom z Arménska. Mali päť detí (dvoch chlapcov a tri dievčatá). Niektoré z jeho diel obsahujú jeho podpis v arménskom písme „Hovhannes Aivazian“ (Յովհաննէս Այվազեան). Vďaka svojmu talentu mohol študovať na školách v Simferopole a neskôr aj na akadémií umenia v Petrohrade. Učili ho M. N. Vorobjov, F. Tanner a V. E. Rajev. Žil na Kryme (1838-1840) a v Itálii (1840-1844), navštívil Anglicko, Nemecko, neskôr cestoval v Rusku, Blízkom Východe, Afrike a Amerike. Po úspechu v maľbe krajiniek a morských scenérii Ajvazovskij maľoval sériu portrétov krymských prímorských miest. Počas svojej cesty po Európe maľoval viacero obrazov, jeho diela námorných scén mu zaručili dlhotrvajúci obdiv v ruskom vojnovom loďstve.

V roku 1839 namaľoval obraz na žiadosť veliteľa kaukazského pobrežného pásma generála Nikolaja Rajevského obraz Výsadok jednotky v údolí Subaš.

V roku 1845 prijal pozvanie sultána Abdülmecida I. na priíchod do Istanbulu. Počas rokov 1845-1890 cestoval do tohto mesta ešte osemkrát. Počas jeho dlhého pobytu tu namaľoval viacero obrazov ako dvorný maliar osmanských sultánov Abdülmecida I., Abdülaziza a Abdülhamida II. 30 z nich je vystavených v Osmanskom kráľovskom múzeu, múzeu Dolmabahçe a iných tureckých múzeí.

Dedičstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Kvôli celoživotnému venovaniu sa maľovaniu sa stal jedným z najvyprofilovanejších ruských maliarov. Ajvazovskij počas svojho života namaľoval celkovo vyše 6000 obrazov. S peniazmi, ktoré za ne získal si otvoril školu umenia v jeho rodnom meste Feodosija.

K roku 2006 nadobudli jeho diela po dražbách hodnotu približne 3,2 milióna dolárov a jeho medzinárodná reputácia rastie. 14. júna 2007 bol jeho obraz „Američan naloďujúci sa v Gibraltáre“ predaný za 2,7 milióna libier, čo bola najvyššia cena na dražbe pre jeho obraz vôbec. Jeho diela patria tiež k najviac falšovaným obrazom.

Je po ňom pomenovaná planétka 3787 Aivazovskij, odkaz na neho sa vyskytuje aj v tragikomédií A. P. Čechova Ujo Váňa.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ivan Aivazovsky na anglickej Wikipédii.