Ivan Král

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ivan Kral)
Ivan Král

Základné informácie
Narodenie 12. máj 1948
Praha, Česko-Slovensko
Úmrtie 2. február 2020 (71 rokov)
Michigan, USA
Pôsobenie gitarista, spevák a skladateľ, hudobný producent, režisér, basista, pianista, spevák
Žáner Rock, pop, jazz, alternative rock, protopunk
Hrá na nástrojoch Gitara, piano, klávesy, basa, spev, cello
Roky pôsob. 1966 - 2020
Vydavateľstvá Arista, PolyGram, Universal, Chrysalis, Sony, BMG, Supraphon
Súvisiace
články
Patti Smith, Blondie, Iggy Pop, John Cale
Webstránka www.ivankral.net

Ivan Král (* 12. máj 1948, Praha, Česko – † 2. február 2020, Michigan, USA[1]) bol česko-americký hudobník, ktorý sa preslávil ako basgitarista skupiny Patti Smith Group v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. Bol tiež jedným z režisérov dokumentárneho filmu The Blank Generation z roku 1976 a bol nominovaný na Českého leva v roku 2001 v kategórii Najlepšia hudba k filmu Kabriolet.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločne so svojím bratom Pavlom a rodičmi emigroval do New Yorku v roku 1966. Jeho otec Karel tu pracoval ako prekladateľ pre ČTK.

Najprv tu pracoval pre vydavateľstvo Apple Records a počas toho sa tiež venoval aktívnemu hraniu v skupine Luger. Neskôr sa stal členom skupiny Blondie, ale nedlho po svojom príchode odišiel. V roku 1975 sa stal členom sprievodnej skupiny speváčky Patti Smith, s ktorou nahral štyri štúdiové albumy a napísal pre ňu rad piesní (napríklad „Ask the Angels“, „Pissing in a River“ alebo „Dancing Barefoot“). Jej skupina sa rozpadla v roku 1979 a Kral krátko pôsobil v skupine Johna Calea (z ich spolupráce vzišiel len koncertný album Even Cowgirls Get the Blues, ktorý vyšiel až koncom osemdesiatych rokov). Začiatkom osemdesiatych rokov bol členom skupiny speváka Iggyho Popa, s ktorým nahral albumu Soldier (1980) a Party (1981). Na prvý album Kral neprispel ani jednou piesňou, na druhom je však spolu s Popom autorom ôsmich piesní (napríklad aj hitu „Bang Bang“, ktorý neskôr nahral David Bowie).

Po odchode zo skupiny Iggyho Popa spolupracoval so spevákom Johnom Waitom (hral na jeho albume Ignition). Neskôr zložil hudbu pre niekoľko filmov, ako napríklad Subway Riders (1982) a Bistro (1982). Ďalej potom pracoval ako producent (napríklad so skupinami Band of Outsiders, The Vipers a Joy Rider) a hral so skupinou Eastern Bloc, s ktorou v roku 1987 vydal rovnomenný album. Začiatkom deväťdesiatych rokov sa začal vracať do Československa, kde pokračoval v práci producenta (Lucie, Mňága a Žďorp alebo Garage). Tiež vydal niekoľko sólových albumov, pričom s najväčším úspechom sa stretol ten prvý, Nostalgia z roku 1995. V roku 1997 nahral album Alias spolu s Ivanom Hlasom, bubeníkom Davidom Kollerom a basgitaristom Karlom Šůchom.

V roku 1995 o ňom režisér Zdeněk Suchý nakrútil dokumentárny film Dancing Barefoot.

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Sólová[upraviť | upraviť zdroj]

Ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Zemřel jeden z nejslavnějších českých rockerů Ivan Král. Bylo mu 71 let | Lidé [online]. Lidovky.cz, 2020-02-02, [cit. 2020-02-02]. Dostupné online. (po česky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ivan Král na českej Wikipédii.