Ivan Tásler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ivan Tásler
Ivan Tásler
Základné informácie
Narodenie 16. júl 1979 (44 rokov)
Prešov, ČSSR
Pôsobenie spevák, hudobný skladateľ, gitarista, hudobný producent
Žáner Rock, Pop rock, Alternatívny rock
Hrá na nástrojoch gitara
Vydavateľstvá UNIVERSAL
Súvisiace
články
IMT Smile
Webstránka imtsmile.com

Ivan Tásler (* 16. júl 1979, Prešov) je slovenský hudobný skladateľ, gitarista, spevák a hudobný producent, známy najmä z pôsobenia v kapele IMT Smile.[1]

Ivan Tásler desať rokov navštevoval na ĽŠU hru na klavír. V rokoch 1993 – 1997 vyštudoval na Gymnáziu Jána Adama Raymana v Prešove. Po skončení gymnázia absolvoval dva semestre teológie na Pravoslávnej fakulte Prešovskej univerzity.[2] Jeho otec, Miroslav Tásler st., je hudobníkom. Hrával v hudobných skupinách Beatmakers, Roams, Nálada a ďalších. Brat Miroslav Tásler je tiež hudobník. S ním založili hudobnú skupinu, ktorú nazvali IMT Smile. IMT Smile bolo voľným zoskupením ľudí okolo Ivana a jeho brata Mira, ktorých iniciálky tvoria názov skupiny. Začiatky Táslerovej tvorby siahajú k roku 1992, keď z formácie Ruka vznikla terajšia kapela. Vystriedali sa v nej známe mená ako Katka Knechtová, Oskar Rózsa, Marcel Buntaj alebo Martin Valihora. Vydali niekoľko hudobných albumov: Klik-klak (1997), Valec (1998), Nech sa páči (2000), IMT Smile (2003), Exotica (2004), či kompiláciu mapujúcu niektoré ich najväčšie hity Diamant (2005). Ivan Tásler nahral vlastný sólový album s jednoduchým názvom T (alebo aj Tásler). Z nahrávania albumu IMT Smile vznikol dokument s názvom „Letmý pohľad“.

V lete 2005 z kapely odišiel basgitarista Tomy Okres. V decembri ho nasledoval aj Viktor Špak. Tomi Okres a Viktor Špak si založili novú kapelu Cirkus. Ivan Tásler sa presťahoval z Prešova do Bratislavy. V roku 2006 vydal soundtrack k dokumentárnemu seriálu, ktorý natočil s Verou Wisterovou na potulkách v Austrálii a nazval ho Ivan Tásler uvádza Karavan šou. Tento seriál sa objavil následne aj na DVD pod názvom Karavan šou DVD. Nasledovali albumy Niečo s nami je (2006), Live (2007), Hlava má sedem otvorov (2008) + koncertné DVD. Ivan Tásler sa producentsky podieľal na vzniku albumu Pocta Jarovi Filipovi – Jarove pesničky, sú to pesničky z autorského pera Jara Filipa spievané viacerými známymi interpretmi (Ivan Tásler, Katka Knechtová, Peter Lipa, Mário Kuly Kollár, Zuzana Smatanová, Samo Tomeček, Adam Ďurica, Janko Kuric, Lasky, Robert Roth a ďalší[3]). V roku 2009 vyšla skupine IMT Smile kompilácia Best Of, ktorá pozostáva z dvoch CD a jedného DVD.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Frenkyho hudobná encyklopédia : I.M.T. Smile [online]. Prešov: PIS, 2007-12-22, [cit. 2017-02-04]. Dostupné online.
  2. Ivan Tásler | osobnosti.sk | životopisy, diela, tvorba, články, linky [online]. www.szemelyisegek.hu, [cit. 2022-07-05]. Dostupné online.
  3. Hudobné CD: JarovÉ PesniČky - Pocta Jarovi Filipovi - Jaro Filip za 7,99€ | Gorila [online]. www.gorila.sk, [cit. 2022-07-05]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ivan Tásler

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]