Ján Egry

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Egry
slovenský skladateľ, hudobný pedagóg a regenschori
Narodenie24. december 1824
Krakovany
Úmrtie15. apríl 1908 (83 rokov)
Banská Bystrica

Ján Egry, aj János Egry, (* 24. december 1824, Krakovany – † 15. apríl 1908, Banská Bystrica) bol hudobný skladateľ, hudobný pedagóg a regenschori.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • otec: Juraj Egry
  • manželka: Sidónia Peťková (Szidónia Petyko 1830 - 1911)

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Hrob Jána Egryho a jeho manželky na cintoríne v Banskej Bystrici

V hudbe sa vzdelával u otca. Kapitulský a mestský kapelník a učiteľ hudby a spevu v biskupskom seminári, na kráľovskom gymnáziu a na učiteľskom ústave v Banskej Bystrici, v roku 1861-1863 učil Jána Levoslava Bellu. Počas života biskupa Štefana Moyzesa a v období kontaktov s Bellom sa jeho tvorba viazala k slovenskému hudobnému životu. Autor Spevníka, ktorého najvýznamnejšou skladbou je Requiem pre stredný hlas so sprievodom organa.

V duchovnej tvorbe nadviazal na klasicistickú chrámovú hudbu, ktorú rozvíjal a miestami spájal s novými romantickými motívmi. S J.L. Bellom najtalentovanejší a najškolenejší slovenský skladateľ v 2. polovici 19. storočia. Klasický tvorca slovenskej chrámovej hudby (zachovalo sa množstvo skladieb na latinské texty). Svetskú tvorbu, poplatnú hudobnému životu v Budapešti, zastupujú prevažne tanečno-salónne a pochodové skladby maďarského a nemeckého charakteru a rapsodického štýlu, komponované pre klavír.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]