Ján Matej Matsko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Matej Matsko
slovensko-nemecký matematik, fyzik a astronóm
Narodenie3. december 1720
Bratislava, Slovensko
Úmrtie19. november 1796 (75 rokov)
Kassel, Nemecko

Ján Matej Matsko (* 3. december 1720, Báhoň – † 19. november 1796, Kassel, Nemecko) bol slovensko-nemecký matematik, fyzik a astronóm.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

  • Otec: Juraj Matsko
  • Matka: Alžbeta

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Po gymnaziálnych štúdiách v Bratislave od r. 1741 študoval na univerzitách v Jene a od r. 1743 v Göttingene, kde bol poslucháčom J. A. Segnera, ktorý mal na jeho neskoršie dielo zjavný vplyv. Pôsobil najmä ako profesor matematiky na vyšších školách od r. 1745 v Toruni, od 1761 v Rintelne a od 1767 v Kasseli.

Z jeho diela poznáme práce z hydrodynamiky, mechaniky, matematiky a astronómie – sú to prevažne štúdie, rozpravy, ale podľa svedectva niektorých bibliografií napísal aj rozsiahlejšie práce. Pri výbere tém sa riadil „segnerovskými“ otázkami, robil výpočty výtokovej rýchlosti vody, účinnosti vodného kolesa, výpočty dráh vrhnutých telies a vôbec problémy súvisiace s technickými aplikáciami. Vo svojich výpočtoch aplikoval aj vyššiu matematiku a vydal aj spis o základoch diferenciálneho počtu, v ktorom sa venuje najmä prioritnému sporu Newtona a Leibniza. Uverejnil aj opisy viacerých astronomických pozorovaní a časopisecké články s prírodovedným, resp. matematickým obsahom.
Zomrel 19. novembra 1796 v Kasseli.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Záznam o narodení a krste v matrike farnosti Báhoň; pokrstený ako Thomas Matsko
  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.