Ján Procner

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján Procner
slovenský umelecký rezbár, čestný občan mesta Handlová.
Narodenie13. január 1943 (81 rokov)
Vyhne, Slovensko
BydliskoHandlová

Ján Procner (* 13. január 1943, Vyhne)[1] je slovenský umelecký rezbár.[1]

Svoj život prežil v Handlovej, pracoval 33 rokov v handlovských baniach. Jeho diela zaznamenali úspech na výstavách, sú zastúpené v galerijných zbierkach (napr: Slovenské banské múzeum, Slovenské národné múzeum, Slovenská národná galéria – Banícky šach), získali mnohé ocenenia.

Celé cykly Procnerových diel čerpajú z hlbokého poznania baníckej práce. Často vedome volí prostriedky grotesky a irónie, zostreným pohľadom satirika si všíma ľudské slabosti, ktoré v tvrdých podmienkach hnedouhoľnej bane sú o to viditeľnejšie (dielo Rekordéri). Inokedy s láskou a humorom rozpráva o živote v bani (cyklus Banícke desiaty, Neznámy pach sa šíri zo steny). Zaoberá sa aj ľudovou tematikou. V roku 1978 sa po prvýkrát predstavil na rezbárskom sympóziu vo Východnej, ktoré pod názvom „Kresané do dreva“ organizoval scénograf, architekt a folklorista Viliam Ján Gruska.

Práve od Grusku dostával Procner nevšedné objednávky. Pre filmovú rozprávku Mahuliena zlatá panna vytvoril päťmetrovú plastiku Zlatovlada a pre filmový prepis opery Eugena SuchoňaSvätopluk, monumentálnu plastiku Peruna (výška 12 m, priemer 90 cm). Pre filmovú rozprávku režiséra Juraja JakubiskaPerinbaba vytvoril viacero umelecko-úžitkových predmetov napr: izbový svietnik v podobe svätej, žezlá prencipála, feruľu richtára, drevené lyžice a pod.

V roku 2001 založil súkromné múzeum a galériu, ktoré sa nachádzajú v jeho dome v Handlovej.[2] Exponáty mapujú vývoj baníctva na Hornej Nitre a galéria obsahuje viac ako 70. drevorezieb majstra Procnera. Pamätník obetí banskej činnosti na Hornej Nitre, ktorého autorom je J. Procner a ktorý je umiestnený na cintoríne v Handlovej sa v roku 2010 stal Národnou kultúrnou pamiatkou. V roku 2016 získal Ján Procner ocenenie Senior roka. V roku 2022 sa Ján Procner, za celoživotný prínos v oblasti udržovania banských tradícií, reprezentáciu mesta doma i zahraničí prostredníctvom jeho umeleckej tvorby stal čestným občanom mesta Handlová.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Ján Procner. In: Web umenia [online]. Bratislava: Slovenská národná galéria, [cit. 2022-10-28]. Dostupné online.
  2. TASR. Handlovský rezbár Procner si v dome buduje súkromné banícke múzeum. SME (Bratislava: Petit Press), 2001-12-23. Dostupné online [cit. 2022-10-28]. ISSN 1335-4418.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]