Jack Rozparovač

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Jack Rozparovač (angl. Jack the Ripper) je prezývka pravdepodobného sériového vraha, ktorý medzi augustom a novembrom v roku 1888 v Londýnskej štvrti Whitechapel brutálne zavraždil údajne päť prostitútok. Jeho totožnosť je neznáma, nikdy sa ho nepodarilo dostihnúť.

Obete[upraviť | upraviť zdroj]

Ako oficiálne obete sú uvádzané Mary Ann Nicholsonová, Annie Chapmanová, Elizabeth Strideová, Kate Eddowesová a Mary Jane Kellyová, ale obetí mohlo byť pravdepodobne oveľa viac. Vrah obetiam odrezal hlavu a rozpáral brucho s výnimkou Elizabeth Strideovej, ktorá bola len podrezaná, pretože brutálneho vraha pri útoku pravdepodobne niečo vyrušilo. Mary Kellyovú dokonca zavraždil priamo v jej dome (Miller´s Court 13). Jej telo bolo príšerne zohavené, vnútornosti ležali vedľa nej na posteli a kúsky mäsa boli rozvešané po celej izbe. Legendy okolo Jacka Rozparovača sú kombináciou právoplatných historických výskumov, konšpiračných teórii a folklóru. Počas vyšetrovania sa zistilo, že vrah má znalosti anatómie a vie zručne pracovať skalpelom, britvou alebo iným ostrým nožom, keďže Eddowesovej dokázal vypitvať obličku v úplnej tme. Preto sa dodnes tvrdí, že vrah bol pravdepodobne lekár.

Listy Jacka Rozparovača[upraviť | upraviť zdroj]

Scotland Yard v tejto dobe obdržal asi 600 listov, ktorých autori sa podpisovali ako Jack Rozparovač. Za pravé sú však uznávané len tri ("Vážený šéfe","Smelý Jack" a "Z Pekla"), niektoré zdroje tvrdia, že pravý bol len list "Z Pekla". Prvý list, podpísaný ako Jack Rozparovač, menom podľa ktorého tento sériový vrah získal pomenovanie a prezývku, bol adresovaný Central News Agency, 27. september 1888. Kuriózne je, že prvý list doniesol na policajnú stanicu pravdepodobne sám Jack Rozparovač.

"Vážený šéfe"[upraviť | upraviť zdroj]

Vážený šéfe, každú chvíľu počujem, že ma polícia chytila, ale putá mi zatiaľ nenasadili. Musím sa smiať, keď vidím, ako zo seba robia múdrych a tárajú o tom, že sú na správnej stope. Napríklad ten vtip s Koženou Zásterou ma naozaj pobavil. Mojím cieľom sú prostitútky a budem ich párať, pokiaľ neskončím v putách,a to nebude tak skoro. Tá posledná fuška bola skvelá, tej ženskej som nedal ani vykríknuť. Ako ma teraz môžu chytiť? Veľmi ma to baví a chcem sa dať znova do práce. Čoskoro sa o mojich zvláštnych záľubách znovu dopočujete. Z poslednej fušky som si vo fľaši od piva schoval krv na písanie, ale stuhla ako lepidlo takže sa s ňou nedá písať. Dúfam, že červený atrament postačí. Ha ha. Ďalšej šlapke nabudúce ufiknem uši, len tak pre zábavu, čo myslíte? Nechajte si tento list pre seba dokiaľ toho neurobím viac, potom to rovno zverejnite. Mám pekný a ostrý nôž a ak dostanem šancu chcem sa dať hneď do práce. Veľa šťastia. S úctou váš Jack Rozparovač. Nehnevajte sa, že som sa podpísal pod prezývkou.

"Smelý Jack"[upraviť | upraviť zdroj]

Druhý list bola vlastne pohľadnica.

Vážený šéfe, keď som vám dal ten tip nerobil som si srandu. Už zajtra o Smelom Jackovi znovu budete počuť. Tentokrát boli dve. Tá prvá trochu pišťala, nemohol som ju hneď doraziť. Nemal som čas odrezať jej uši pre políciu. Vďaka, že ste si ten posledný list nechali pre seba, než som sa dal zase do práce. Jack Rozparovač

"Z Pekla"[upraviť | upraviť zdroj]

Tretí list obdržal predseda vyšetrovacieho výboru George Lusk, spolu s obličkou Kate Eddowesovej.

Z Pekla Pánovi Luskovi
Pane, posielam vám polku obličky, ktorú som vyrezal jednej ženskej a schoval pre vás. Ten druhý kus som si opiekol a zjedol, naozaj som si pochutnal. Až chvílu počkáte, pošlem vám aj nôž ktorým som to urobil. Váš Chyťťe ma keď to dokážete pán Lusk!

Identita Jacka Rozparovača[upraviť | upraviť zdroj]

Vzniklo tiež mnoho teórií o možnej identite Jacka Rozparovača. Osoby, ktoré sú dodnes najviac podozrivé:

  • Montague John Druitt - Po poslednej vražde údajne spáchal samovraždu. Vyskytla sa však aj teória, že sa stal obeťou konšpirácie cechu tzv. "Slobodných murárov" a kráľovnej Viktórie (viď nižšie)
  • Sir William Withey Gull - dvorný lekár kráľovnej, údajne konal na jej pokyn. Viktóriin vnuk (Princ Albert Viktor), totiž splodil ľavobočka s istou prostitútkou a keďže Mary Kellyová o tom vedela, rozhodla sa spolu s kamarátkami vydierať kráľovskú rodinu. Gull bol tiež členom Slobodných murárov, ktorí namiesto neho našli obetného baránka Druitta. Tomu, že vrahom bol Gull, nasvedčuje to, že jasnovidec, na ktorého sa obrátila polícia so žiadosťou o pomoc ich v tranze priviedol ku Gullovmu domu a takisto že ho videli vo Whitechapeli krátko po jednej z vrážd. Teória, že Rozparovačom je Gull je veľmi obľúbená a bola prezentovaná aj v niekoľkých filmoch a románoch.
  • George Chapman - pravdepodobne je totožný so Severinom Klosowskim. Objavil sa v Londýne krátko predtým, než začali vraždy a jeho milenka dosvedčila, že sa každú noc zdržiaval nevedno kde až do tretej rána. Pasuje naňho aj popis od jediného svedka, ktorý údajne videl Jacka Rozparovača. Navyše keď sa presťahoval do USA, v okolí mesta kde býval sa stalo niekoľko nevyjasnených vrážd, ktorých prevedenie veľmi pripomínalo Jacka Rozparovača. Proti Chapmanovi však stojí to že otrávil svoje tri manželky antimónom a sérioví vrahovia nezvyknú meniť svoj postup.

Ďalší podozriví[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dr. Stanley - prostitútky nakazili jeho syna syfilisom a tak jeho motívom mohla byť pomsta
  • Princ Albert Viktor - mohol chcieť umlčať prostitútky, ktoré vedeli o jeho nemanželskom dieťati a úlohu mohla zohrať aj jeho slabomyseľnosť, ktorá sa šírila s postupujúcim syfilisom. Sedí naňho aj popis od jediného údajného svedka.
  • Dr. Stephenson
  • Olga Čkersovova
  • James Maybrick

Toto všetko sú však iba dohady. Žiadny skutočný dôkaz neexistuje a pravá identita Jacka Rozparovača zostane už zrejme navždy tajomstvom.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]