Jacques de Vaucanson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jacques de Vaucanson
francúzsky inžinier a vynálezca
francúzsky inžinier a vynálezca
Narodenie24. február 1709
Grenoble, Francúzsko
Úmrtie21. november 1782 (73 rokov)
Paríž, Francúzsko
PodpisJacques de Vaucanson, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jacques de Vaucanson

Jacques de Vaucanson (* 24. február 1709, Grenoble, Francúzsko – † 21. november 1782, Paríž) bol francúzsky inžinier a vynálezca.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako Jacques Vaucanson, časticu ´de´ do jeho mena dodala francúzska Académie des sciences. Bol synom výrobcu rukavičiek, vyrastal v chudobe, chcel sa stať hodinárom. Od chirurga Le Cata získal vedomosti o anatómii. Tieto následne využil pri zostrojení mechanických zariadení napodobňujúcich vitálne funkcie ako je cirkulácia, respirácia a trávenie.

Svoj prvý automat zostavil v roku 1737, bol to hráč na flaute. V tom istom roku predstavil aj ďalšie automaty, hráča na tamburíne a kačku. Ako sa neskôr vyjadril, čoskoro ho tieto jeho výtvory začali nudiť a v roku 1743 ich predal. Automaty sa nezachovali, boli zničené počas revolúcie.

Jeho vynálezy zaujali pruského kráľa Fridricha II., ktorý ho chcel mať vo svojich službách, Vaucanson to však odmietol, prial si slúžiť vlastnej krajine.

Stal sa inšpektorom manufaktúry na hodváb, do funkcie ho vymenoval kardinál Fleury. V tom čase tento priemysel vo Francúzsku zaostával za anglickým a škótskym. Vaucanson presadzoval zmeny a automatizáciu. V roku 1745 vytvoril prvé kompletne automatizované krosná. Niektoré jeho vynálezy obsahovali prvú aplikáciu diernych štítkov. Preto je niekedy považovaný za otca moderného počítačového programovania. Jeho vynálezy sa však nestretali s pochopením u pracovníkov v továrňach na hodváb a boli vo veľkej miere ignorované.

V roku 1746 sa stal členom Académie des sciences. Zomrel v Paríži v roku 1782.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]