Jakov Fedotovič Pavlov

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jakov Fedotovič Pavlov
sovietsky vojak, hrdina bitky o Stalingrad
Narodenie4. október 1917
Novgorod dnes Veľký Novgorod – (Novgorodská oblasť), Rusko
Úmrtie28. september 1981 (63 rokov)
Veľký Novgorod, Novgorodská oblasť
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jakov Fedotovič Pavlov

Jakov Fedotovič Pavlov (rus. Яаков Федотович Павлов) (* 4. október 1917 – † 28. september 1981) bol príšlušník sovietskych pozemných síl počas druhej svetovej vojny, aktívny účastník bitky o Stalingrad v radoch 13. gardovej streleckej divízie. Velil obrane Domu odborníkov, neskôr pomenovaného na jeho počesť – Pavlovov dom. Od 27. júna 1945 držiteľ titulu Hrdina Sovietskeho zväzu.[1]

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v dedinke Krestovaja vo Valdajskom ujezde Novgorodskej gubernie v roku 1917. Po skončení základnej školy pracoval v poľnohospodárstve.

V roku 1938 povolaný do Červenej armády. Zúčastnil sa bojov sovietsko-nemeckej vojny. Bojový krst absolvoval v jednotkách juhozápadného frontu pri meste Koveľ.

Na jeseň 1942 bola jeho jednotka nasadená v rámci stalingradského frontu do Stalingradskej bitky. V hodnosti starší seržant bol veliteľom guľometného družstva v 42. gardovom streleckom pluku 13. gardovej streleckej divízie. Táto divízia bola použitá ako záloha v rozhodujúcom momente ťažkých obranných bojov v meste Stalingrad. Spolu so zvyškom jednotky prekročil v noci zo 14. na 15. septembra 1942 rieku Volgu.

23. septembra 1942 (resp. 27. septembra[2]) dostalo Pavlovove 4 členné družstvo za úlohu preskúmať a obsadiť trojposchodovú obytnú budovu známu ako Dom odborníkov na Námestí 9. januára. Išlo o dovtedy oboma stranami neobsadenú strategicky položenú stavbu, z ktorej bol výhľad na celé okolie. Pavlov preskúmal budovu so slobodníkom V.S. Gluškom a vojakmi N. Čornogolovom a A. Alexandrovom a spoločne s nimi ju vyše týždňa bránil, kým im neprišiel na pomoc zvyšok roty poručíka I. F. Afanasieva. Dom sa však nachádzal na otvorenom priestranstve a cez deň nebolo možné nadviazať spojenie s okolitými jednotkami. Pred početnými nemeckými útokmi ho bránili v obkľúčení až do 25. novembra 1942. Neskôr za podpory okolitých jednotiek až do februára 1943. Budova, ktorú sa Nemcom už viac nepodarilo dobyť, sa do histórie zapísal ako Pavlovov dom.[3] Po skončení bitky bolo zistené, že Pavlovov dom Nemci zakresľovali do svojich máp ako pevnosť.

Neskôr sa zúčastnil bojov v rámci 3. ukrajinského a 2. bieloruského frontu. Od roku 1944 člen Komunistickej strany. V roku 1945 vyznamenaný zlatou hviezdou Hrdinu Sovietskeho zväzu a Leninovým radom.

Po demobilizácii po skončení vojny roku 1946 pracoval v meste Valdaj v Novgorodskej oblasti. Ako člen Komunistickej strany absolvoval vyššiu politickú školu a pôsobil v štátnych funkciách. Trikrát bol zvolený do Vrchného sovietu RSFSR. Zomrel v Novgorode v roku 1981, kde je aj pochovaný.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Autor osobných spomienok na boje:

  • V Stalingrade (Moskva, 1951)

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Pavlov bol vyznamenaný titulom Hrdina Sovietskeho zväzu (1945, medaila č. 6775)[1], Radom Lenina, Radom októbrovej revolúcie a dvomi Radmi červenej hviezdy.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Geroj Sovietskogo Sojuza Pavlov Jakov Fedotovič : Geroji Strany (Герой Советского Союза Павлов Яков Федотович : Герои страны) [online]. warheroes.ru, [cit. 2019-12-31]. Dostupné online.
  2. Pavlov, Jakov Fedotovič. In: Ogarkov, N. V. a kolektív, 1978, Sovietskaja vojennaja enciklopedia. Tom 6. Vojenizdat, Moskva s. 186
  3. Павлов Яков Федотович [online]. bse.sci-lib.com, [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. (ruština)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]