Jamal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Symbol rozcestia O iných významoch výrazu Jamal pozri Jamal (rozlišovacia stránka).
Mapa s vyznačeným polostrovom Jamal
Satelitný pohľad na polostrov Jamal
Nenecká rodina

Jamal[1] (rus. полуостров Ямалpoluostrov Jamal)[1] je polostrov v Karskom mori, ktorý sa nachádza v Jamalsko-neneckom autonómnom okruhu na severozápadnej Sibíri (Rusko, Ázia). Rozkladá sa na dĺžke približne 700 km a šírke dosahujúcej až 240 km. Rozloha polostrova je asi 115 000 km². Predstavuje severozápadný výbežok Západosibírskej nížiny.

Je ohraničený Severným ľadovým oceánom, a to konkrétne Karským morom, Bajdarackým zálivom na západe a Obským zálivom na východe. V jazyku pôvodných obyvateľov oblasti, Nencov,[1] Jamal znamená koniec Sveta.

Polostrov pokrýva takmer výlučne permafrost a je geologicky veľmi mladým územím – niektoré oblasti sú menej než 10-tisíc rokov staré. Polostrov je pokrytý tundrou, na juhu sú menšie oblasti lesotundry. Nachádza sa tu množstvo jazier ľadovcového pôvodu.

V rámci Ruskej federácie predstavuje polostrov miesto, ktoré je tradične miestom s najlepšie zachovaným nomádskym chovom sobov vo veľkej mierke. Na polostrove niekoľko tisíc neneckých a chantyjských chovateľov sobov vlastní asi pol milióna zdomestikovaných sobov.

Jamal je súčasťou Západosibírskej panvy s ložiskami najväčších ruských a svetových zásob zemného plynu. Bovanenkovské ložisko je projektované na rozvinutie ťažby ruským plynovým monopolom Gazprom do 2011 – 2012 (Jamalský projekt), táto skutočnosť predstavuje reálnu hrozbu chovu sobov, ktorý tu vykonáva nomádske obyvateľstvo. Odhad veľkosti plynových rezerv je 55 biliónov (tcm), najväčšie zásoby zemného plynu na Zemi a najväčší energetický projekt v dejinách Ruskej federácie.[2] Oblasť je zatiaľ z väčšej časti nerozvinutá, ale je spojená s tromi veľkými infraštruktúrnymi projektmi – nová 572 km dlhá Železničná trať Obskaja–Bovanenkovo, ktorá bola dokončená v roku 2011 a je najsevernejšou železničnou traťou planéty, plynovod a niekoľko mostov.[2]

Dobre zachované pozostatky Ľuby, 37 000 rokov starého mamutieho mláďaťa, boli nájdené pastierom sobov na polostrove v lete 2007. Zviera bola samica a jej vek pri úmrtí bol určený na jeden mesiac.[3][4][5]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Jamal. In: Encyclopaedia Beliana [online]. Bratislava: Slovenská akadémia vied, [cit. 2023-11-28]. Dostupné online.
  2. a b Polostrov Jamal: Svetové najväčšie zásoby zemného plynu
  3. Ľadové mláďa — National Geographic Magazine, May 2009 [online]. [Cit. 2012-05-06]. Dostupné online. Archivované 2014-11-29 z originálu.
  4. Mamutie mláďa odkryté na Jamale je 37 000 rokov staré - vedci
  5. NY Times 11. júl 2007 Príbeh

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Jamal

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Yamal Peninsula na anglickej Wikipédii.