James Dougal Adrianus van Hoften

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z James van Hoften)
James Dougal Adrianus van Hoften
Astronaut NASA
James Dougal Adrianus van Hoften
Št. príslušnosťUSA
Narodenie11. jún 1944 (79 rokov)
Fresno, Kalifornia, USA
Predchádzajúce zamestnaniestíhací pilot
Hodnosťpodplukovník USAF
Čas vo vesmíre14 dní 1 hodina 57 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-41-C, STS-51-I
Znaky misií
Kozmonaut domája 1996

James Dougal Adrianus van Hoften (* 11. jún 1944, Fresno, Kalifornia, USA) je bývalý americký astronaut z raketoplánov.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval štúdium na kalifornskej univerzite v Berkeley a získal tak v roku 1966 diplom inžiniera. V štúdiu pokračoval na Coloradskej štátnej univerzite, odkiaľ v roku 1968 odišiel ako majster v odbore hydrauliky. Potom nastúpil do armády, slúžil ako pilot amerického vojenského námorníctva. Na univerzite v Coloradu obhájil doktorát mechaniky. Potom sa stal asistentom na katedre civilného inžinierstva na houstonskej univerzite v Texase. Oženil sa, má dve deti. Používa prezývku Ox. Ku kozmonautom NASA bol vybraný v roku 1978 ako astronaut špecialista.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát vzlietol na jar roku 1984 na palube raketoplánu Challenger s misiou STS-41-C a stal sa tak 142. kozmonautom Zeme. Posádka letu: Robert Crippen, Francis Scobee, George Nelson, Terry Hart a James van Hoften. Vypustili družicu LDEF 1, inú staršiu družicu z roku 1980 (veľmi drahá) SMM dokázali zachytiť, opraviť a opäť vypustiť na obežnú dráhu.

Druhú misiu STS-51-I o rok neskôr absolvoval na Discovery. Na palube boli kozmonauti pplk. Richard Covey, William Fisher, James van Hoften a John Lounge. Pätica kozmonautov počas sedemdenného letu na obežnú dráhu vypustila tri družice: ASC-1, AUSSAT 1 a Leasat 4. Potom na obežnej dráhe kontaktovali nefunkčnú družicu Leasat 3 a dokázali ju oživiť. Tým splnili všetky úlohy letu.

Van Hoften pri svojich dvoch letoch strávil vo vesmíre 14 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Pripravoval sa ešte k letu STS-61-G v máji 1986, ale potom požiadal o vyradenie z posádky. V roku 1993 nastúpil v Hongkongu do firmy International Bechtel, Inc., Hongkong ako viceprezident. V roku 2000 býval v San Franciscu. Je predsedom amerického výboru Národnej rady pre výskum (NRC), ktorá je expertnou skupinou NASA. Upozorňuje verejnosť na veľké nebezpečenstvo z kozmického žiarenia pre kozmonautov.

Jeho meno sa niekedy uvádza tiež v tvare James Van Hoften.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]