Jan Paroubek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jan Paroubek
český manažér
český manažér
Narodenie28. máj 1970 (53 rokov)

Jan Paroubek (* 28. máj 1970) je český manažér, člen predstavenstva a prevádzkový riaditeľ dráhové spoločnosti RegioJet.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Koncom osemdesiatych rokov sa stal zamestnancom Česko-slovenských štátnych dráh. Pracoval v depe koľajových vozidiel Praha, ako strojvodca na rýchlikových lokomotívach radu 150.

V roku 1994 bol prijatý na štúdium na pražskom ČVUT, ešte pred jeho dokončením prešiel v roku 2000 z DKV Praha na generálne riaditeľstvo Českých dráh. Tu pracoval na odbore koľajových vozidiel hlavne ako špecialista pre projekty v medzinárodnej doprave. Od roku 2005 pracoval na odbore koncepcie a stratégie štátne organizácie Správa železničnej dopravnej cesty. V marci 2005 sa stal spolumajiteľom a konateľom spoločnosti ŠK Slovan Bratislava, PRAHA s.r.o, v ktorej pôsobil spolu tri roky.

V septembri 2007 sa stal manažérom v spoločnosti Veolia Transport Česká republika, kde však zotrval len niekoľko mesiacov. Rozhodol sa pre návrat do Českých dráh, kde 1. februára 2008 nastúpil ako riaditeľ odboru koľajových vozidiel. K rovnakému dátumu nastúpil aj terajší generálny riaditeľ ČD Petr Žaluda. V auguste 2008 bol poverený vedením odpratávacích a nakoľajovacích prác po tragickom železničnom nešťastí v Studénke.

V januári 2009 nastúpil do spoločnosti Student Agency, o mesiac neskôr sa stal predsedom predstavenstva a prevádzkovým riaditeľom jej novozaloženej dcérskej spoločnosti RegioJet, ktorá 26. septembra 2011 začala pravidelnú osobnú dopravu na trase Praha-Havířov.

Na konci septembra 2011, štyri dni po začatí prevádzky, dal vo firme RegioJet výpoveď. Mladá Fronta Dnes citovala zdroj, podľa ktorého príčinou odchodu bola nespokojnosť s nesystémovými zásahmi vedenia a zlým systémom riadenia, čo však Paroubek na priamu otázku odmietol komentovať. 10. novembra 2011 prenikla do médií správa, že nastupuje do podobnej funkcie ku konkurenčnému dopravcovi LEO Express, kde má tiež pripraviť rozjazd linky Praha-Ostrava. Do firmy Leoša Novotného nastupuje k 1. decembru.

Jan Paroubek je tiež viceprezidentom Slovenskej šípkovej organizácie a členom Športovo disciplinárnej komisie Únie šípkových organizácií.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jan Paroubek na českej Wikipédii.