Janícky potok

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
O potoku pri obci Janice pozri Janický potok.

Janícky potok je krátky vodný tok v regióne Turňa, v juhozápadnej časti okresu Košice-okolie.[1] Je to ľavostranný prítok Konotopy, meria 3,8 km a je tokom VII. rádu. Niekedy sa nesprávne označuje ako Janický potok.

Potok pramení v Bodvianskej pahorkatine, v podcelku Abovská pahorkatina[2], na severnom svahu vrchu Seksia (303,3 m n. m.) v nadmorskej výške cca 255 m n. m., neďaleko štátnej hranice s Maďarskom. Od prameňa tečie na sever, sprava priberá krátky prítok z oblasti Kanovského a zľava prítok od osady Paľová. Potom napája vodnú nádrž Janík a následne pokračuje severozápadným smerom. Vzápätí vstupuje do Košickej kotliny, do podcelku Košická rovina, kde preteká okrajom obce Janík, kde sa stáča na sever, zľava ešte priberá krátky prítok zo západného svahu Černičného (268,5 m n. m.) a v blízkosti obce ústi v nadmorskej výške približne 183 m n. m. do Konotopy.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Názvy vodných tokov [online]. Bratislava: Úrad geodézie, kartografie a katastra SR, [cit. 2023-02-24]. Dostupné online.
  2. KOČICKÝ, Dušan; IVANIČ, Boris. Geomorfologické členenie Slovenska [online]. Bratislava: Štátny geologický ústav Dionýza Štúra, 2011, [cit. 2023-02-24]. Dostupné online.
  3. Mapový portál HIKING.SK [online]. Denník N, [cit. 2023-02-24]. Dostupné online.