Japonská mytológia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Bohyňa slnka Amaterasu.

Japonská mytológia je systém vier a náboženských predstáv japonskej kultúry vychádzajúci z kultu prírody, šintoistického a budhistického náboženstva. Najdôležitejším prameňom starej japonskej mytológie sú mytologické zbierky Kodžiki a Nihonšoki.

Japonské mýty blízko súvisia s pôvodným japonským náboženstvom šintó. Mnohé japonské šintoistické svätyne sú napríklad zasvätené božstvám, ktoré sú známe z mytológie. Veľmi často sa mýty vzťahujú ku konkrétnym miestam v krajine a súvisia s konkrétnymi historickými osobnosťami alebo udalosťami. Veľmi výrazný je kult prírody. Každá udalosť ako stavba domu, zabitie zvieraťa, vyrúbanie stromu a podobne bola chápaná ako narušenie rovnováhy, ktorá sa musela obnoviť očistnými rituálmi.

Zdroje poznávania[upraviť | upraviť zdroj]

Nezastupiteľné miesto v svetovej mytológií majú japonské kroniky Kodžiki a Nihonšoki. Kodžiki je najstarším dielom o japonskej mytológii a v preklade znamená Kronika dávnych príbehov. Pochádza z roku 712 a je to najstaršia japonská kniha. Nihonšoki je o niečo mladšia, pochádza z roku 720 a v preklade znamená Japonská kronika. V podstate ide o dva takmer výlučné zdroje informácií o japonskej mytológii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.
  • Kodžiki