Jastrab šikra

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jastrab šikra
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
(globálne[1])
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Accipiter badius
Gmelin, 1788
Synonymá
jastrab krátkoprstý

Mapa rozšírenia jastraba šikru
      Hniezdiaci, výskyt v letnom období
      Hniezdiaci, celoročný výskyt
      Nehniezdiaci
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Jastrab šikra alebo jastrab krátkoprstý[2] (Accipiter badius) je 26 – 30 cm veľký dravec z čeľade jastrabovitých. Celoročne obýva subsaharskú Afriku a južnú Áziu, najmä Indiu. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov jastrab šikra patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia je stabilná.[1]

Dospelé vtáky majú svetlo hnedú vrchnú stranu tela a bielou, jemne rudú pruhovanú spodinu. Pohlavia sú si pritom veľmi podobné, samce sú iba mierne menšie. Mladé vtáky majú na rozdiel od dospelých hnedo škvrnité brucho.

Obýva otvorené lesy a savany. Pri love sa spolieha na moment prekvapenia, jeho korisťou sa pri tom najčastejšie stávajú jaštery, veľký hmyz, malé vtáky a cicavce. Hniezdo buduje na stromoch a kladie do neho 3-7 vajec.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b IUCN Red list 2019.3. Prístup 5. februára 2020
  2. KOVALIK, Peter, et al. Slovenské mená vtákov [online]. Bratislava: SOS/BirdLife Slovensko, 2010 (2016,2018), rev. 2018-02-25, [cit. 2018-10-27]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]


Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Krahujec šikra na českej Wikipédii.