Jean-Luc Picard

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jean-Luc Picard

Jean-Luc Picard je postava v sci-fi ságe Star Trek, ktorú stvárnil herec Patrick Stewart.

Predstavuje charakter vysoko morálneho, racionálneho človeka s výbornými diplomatickými schopnosťami. Pozná a cituje mnohé diela gréckej a svetovej literatúry, počúva klasickú hudbu.

Tvorca Star Treku Gene Roddenberry pomenoval postavu po švajčiarskych vedcoch 20. storočia, Auguste Piccardovi a Jean Felix Piccardovi,[1] ktorí boli priekopníkmi v hĺbkových prieskumoch oceánu a balónových letoch.

Seriály a filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Objavuje sa v hodnosti kapitán v seriáli Star Trek: Nová generácia a celovečerných filmoch Star Trek VII: Generácie, Star Trek VIII: Prvý kontakt, Star Trek IX: Vzbura a Star Trek X: Nemezis, ktoré na tento seriál nadväzujú.

Narodil sa 13. júla 2305, v La Barre vo Francúzsku.[2] Nemá francúzsky prízvuk, ale francúzštinu háji ako nositeľku civilizácie, hoci je v 24. storočí považovaná za archaickú.[pozn 1] Používa hanlivé „merde“ (franc. merde – hovno, do kelu) a pospevuje francúzsku pieseň Frère Jacques.[pozn 2] Túžil po dobrodružstvách a prieskumoch, staval si modely hviezdnych lodí (neskôr súčasť jeho pracovne). Bol uchvátený Phoenixom, prvou vesmírnou loďou schopnej warpovej rýchlosti.

V rokoch 2323 – 2327 vyštudoval Akadémiu Hviezdnej flotily a neskôr velil na hviezdnych lodiach Stargazer, Enterprise-D a Enterprise-E.

Ako kapitán vlajkovej lode Hviezdnej flotily uskutočnil so svojou posádkou viac ako 27 prvých kontaktov s mimozemskými rasami.[3] S predstaviteľom druhu Q,[pozn 3] neskôr tiež s Ferengmi a Borgami.[pozn 4] Rovnako sa pokúsil skôr pacifisticky nadviazať kontakt s Kryštalickou entitou, ktorá vraždila celé kolónie a všetko živé na planétach ako zdroj svojej potravy.[pozn 5]

Kancelár Klingónskej ríše ho v roku 2367 požiadal o prijatie funkcie prostredníka v procese ustanovenia nového vodcu ríše. Zabránil tak hrozbe občianskej vojny medzi Klingónmi a ďalšej možnej vojne s Federáciou. Picard bol uznaný vo funkcii aj Klingónskou najvyššou radou napriek tomu, že bol človek.[pozn 6]

Bol asimilovaný Borgami a nútene vystupoval v ich záujmoch ako Locutus z Borgov, až kým ho jeho posádka nezachránila a neodpojila od spoločenstva Borgov. K tejto udalosti a jeho traumatickým skúsenostiam sa vracajú ďalšie epizódy a film Prvý kontakt.

Často sa v rôznych záležitostiach obracia na empatické schopnosti lodnej poradkyne Deanny Troi. Inklinuje k doktorke Beverly Crusherovej, ktorú zoznámil s jej už zosnulým manželom, Picardovým dlhoročným priateľom, ktorý neskôr tragicky zahynul.

Som kapitán Jean-Luc Picard, z hviezdnej lode Federácie Enterprise.
– Picard

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. TNG 1x04 Code of Honor
  2. TNG 5x05 Disaster
  3. TNG 1x01 Encounter at Farpoint
  4. TNG 2x16 Q Who?
  5. TNG 5x04 Silicon Avatar
  6. TNG 4x07 Reunion

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. UNIVERSITY OF CALIFORNIA, BERKELEY ET AL.. Living With A Star: 3: Balloon/Rocket Mission: Scientific Ballooning [online]. The Regents of the University of California, 2003, [cit. 2009-07-04]. Dostupné online. Archivované 2010-06-26 z originálu. (anglicky)
  2. Starfleet personnel file: Picard, Jean-Luc [online]. CBS Studios Inc., 2006, [cit. 2009-07-04]. Dostupné online. Archivované 2007-03-02 z originálu. (anglicky)
  3. Jean-Luc Picard [online]. Memory Alpha, 2004, rev. 2009-07-04, [cit. 2009-07-07]. Dostupné online. (anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]