Jednofázové kvasenie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jednofázové kvasenie
Jednofázové kvasenie na festivale Otevřeno Jimramov 2018
Jednofázové kvasenie na festivale Otevřeno Jimramov 2018
Základné informácie
Pôvod Slovensko Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) folk, folk rock
Vydavateľstvá Opus, Pavian Records, Indies Happy Trails
Webstránka jednofazovekvasenie.sk
Členovia skupiny
Dušan Valúch
Miloš Janoušek
Karol Svozil

Jednofázové kvasenie (označovaná aj skratkou JFQ/1FQ) je slovenská folková / folkrocková skupina.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Skupina Jednofázové kvasenie vznikla v roku 1982 v Bratislave ako podprojekt v rámci združenia pesničkárov Slnovrat. Pod názvom Jednofázové kvasenie začali spoločne vystupovať najprv dvojica Dušan Valúch (spev, gitara) a Karol Svozil (zobcová flauta, klarinet), o 2 roky neskôr sa k nim pripojil ďalší člen Slnovratu, Miloš Janoušek (spev, gitara, ústna harmonika, zobcová flauta). Názov skupiny bol prevzatý z technológie prípravy piva a z výskumného projektu, ktorého riešiteľ bol Karol Svozil (pôvodným povolaním pivovarský technológ). [1])

Napriek tomu, že Jednofázové kvasenie pravidelne hrávalo nielen na vypredanej domovskej scéne Divadla u Rolanda, ale koncertovalo aj na Slovensku a v Česku, prvé gramofónové nahrávky realizovalo až v roku 1989 na sampleri slovenského folku Folkový kolotoč (Opus, 1990).

Prvý, eponymný album Jednofázové kvasenie vyšiel v r. 1990 vo vydavateľstve Opus. Okrem trojice Valúch-Janoušek-Svozil sa na platni objavilo aj viacero prizvaných hudobníkov, z ktorých Fedor Frešo a Milan Tedla už roky patrili k stabilným spoluhráčom nielen Jednofázového kvasenia, ale aj pesničkárskeho združenia Slnovrat.

Druhý album Ein Stein Blues vyšiel skupine na značke Pavian Records (1994). Tento album znamenal návrat k prevažne akustickej zvukovej podobe skupiny. Koncom deväťdesiatych rokov nahrala trojica Valúch-Janoušek-Svozil, doplnená ďalšími hudobnými hosťami, svoj tretí album Druhý pes, tretia fáza, pre ktorý však po jeho dokončení nenašla vydavateľa. Namiesto toho v r. 2000 vydalo Divadlo a.ha. pod názvom Jednofázové kvasenie Live záznam koncertu skupiny.

V r. 2010 začala skupina nahrávať nový album, ktorý sa nakoniec neplánovane rozrástol na 2CD. Album Bezfázový stav, na ktorom hosťovali hudobníci z najrôznejších žánrov, nakoniec vyšiel v r. 2011 na renomovanej českej značke Indies Happy Trails a bol nominovaný na cenu Radio_Head Awards.

Pri príležitosti 30. výročia skupiny vyšiel nielen dlho očakávaný album Druhý pes, tretia fáza, (2012), ale aj digipaková reedícia Ein Stein Blues. Okrem toho v rokoch 20092011 sa členovia Jednofázového kvasenia podieľali aj projektoch združenia Slnovrat, konkrétne 2CD Nikdy tak nebolo, zostaveného z archívnych nahrávok, a nahrávania nového CD Triquetra.

V r. 2016 skupina nahrala album Rybí menuet, ktorý bol tiež nominovaný na cenu Radio_Head Awards v kategórii World Music/Folk.

V r. 2017 vydal spevák a gitarista skupiny Jednofázové kvasenie, Miloš Janoušek svoj prvý sólový album Mapy labyrintu. Na rozdiel od piesňovej tvorby skupiny Jednofázové kvasenie album tvoria výhradne inštrumentálne gitarové skladby.

Aktivity jednotlivých členov skupiny sa neobmedzovali len na folk a prezentovanie svojich piesní. Spolupracovali so Slovenským rozhlasom (relácie Folkový klub, Trojkolka, Diagnózy) aj s profesionálnymi a amatérskymi divadlami, podieľali sa aj na takých netradičných projektoch ako bolo inscenovanie poézie Hugolína Gavloviča Valaská škola mravov stodola (1986) alebo netradičná interpretácia Uhorského Simplicissima Daniela Speera (1987).

V roku 1990 bol skupine venovaný jeden z dielov cyklu Pesničkári slovenskí, v roku 1996 Miloš Janoušek a Dušan Valúch natočili pre tento cyklus aj vlastné sólové profily.

Domovskou scénou skupiny v osemdesiatych rokoch bolo bratislavské Divadlo u Rolanda, v deväťdesiatych rokoch Divadlo a.ha., v súčasnosti pravidelne vystupujú v Divadle Ticho a spol. Sú jedinými členmi združenia Slnovrat, ktorí po rozpade združenia (koncom osemdesiatych rokov) ešte pravidelne verejne účinkujú.

Členovia skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

Jednofázové kvasenie tvoria Dušan Valúch, Miloš Janoušek a Karol Svozil.

Počas celej existencie skupiny táto trojica spolupracovala aj s ďalšími hudobníkmi, ktorí s Jednofázovým kvasením vystupovali na koncertoch a nahrávali albumy. Medzi stálych spoluhráčov patria Milan Tedla (husle), Fedor Frešo (basgitara), Tomáš Kukliš (basgitara), Peter Koreň (klávesy) a Jakub Janoušek (el. gitara), k ďalším hosťujúcim hudobníkom patrili Martin Chrobák, Stano Dobrovič, Jaroslav Filip, Marián Kochanský, Milan Belan, Ľuboš Kukliš, Jozef Chorvát, Martin „Shooty“ Šútovec, Zuzana Homolová, Pavel Malovič, Braňo Tedla, Viktor Frešo, Ivan „Terry“ Zeman, Juraj Bajúz, Julián Ratica a Vlado Mrázko.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Repertoár skupiny tvorí vlastná autorská tvorba Dušana Valúcha a Miloša Janouška, doplnená pesničkami z repertoáru niekdajších spoluhráčov zo združenia Slnovrat (Pavel Malovič, Martin Mašek, Ivan Hoffman, Julo Kazimír). Základom hudby skupiny je folk, resp. v posledných rokoch folkrock, ale v tvorbe Jednofázového kvasenia sa prelínajú aj ďalšie vplyvy ako napr. džez, ľudovka, country, klasická hudba, blues, renesančná hudba a pod. Dôležitou zložkou sú texty, ktoré vychádzajú z hovorového jazyka a mestského prostredia, poznávacím znakom je všadeprítomný humor a nadhľad. [2]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Samostatné albumy

Samplery

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Janoušek, Miloš; Daubnerová, Hana; Drobný, Juraj a kolektív: Folk na Slovensku, Bratislava : Hudobné centrum, 2006. ISBN 80-88884-76-4

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jednofázové kvasenie – Stručná história v 7. bodoch (doplnená niekoľkými poznámkami na okraj) [online]. jednofazovekvasenie.sk. Dostupné online. Archivované 2013-05-17 z originálu.
  2. JANOUŠEK, Miloš; DAUBNEROVÁ, Hana; DROBNÝ, Juraj, a kol. Folk na Slovensku. Bratislava : Hudobné centrum, 2006. ISBN 80-88884-76-4.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]