Jevgenij Alexandrovič Mravinskij

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jevgenij Alexandrovič Mravinskij
ruský dirigent
Jevgenij Alexandrovič Mravinskij
Narodenie4. jún 1903
Petrohrad, Rusko
Úmrtie19. január 1988 (84 rokov)
Petrohrad, Rusko
RodičiaAlexander Mravinskij, Jelizaveta Mravinská
ManželkaMarianna Schwalck (1922 -r.)
Oľga Karpova (1938 - r.)
Inna Serikova (1960 - z. 1964)
Alexandra Vavilina (1967 -)
DetiElena (* 1926)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jevgenij Alexandrovič Mravinskij

Jevgenij Alexandrovič Mravinskij (* 4. jún 1903, Petrohrad, Rusko - † 19. január 1988, Petrohrad) bol ruský dirigent.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Petrohrade. Jeho otec zomrel v r. 1918, v tom istom roku začal Mravinskij pracovať v Mariinskom divadle. Pred nástupom na St. Petersburgské konzervatórium študoval biológiu na univerzite v Leningrade. Prvýkrát vystúpil ako dirigent v r. 1929. V tridsiatych rokoch dirigoval v Kirovovom balete a Bolšovskej opere. V septembri 1938 vyhral Moskovskú súťaž v dirigovaní.

V októbri 1938 Mravinskij obsadil pozíciu, v ktorej zotrval až do roku 1988: hlavný dirigent Leningradskej filharmónie, s ktorou mal svoj debut v r. 1931. Počas tejto vzácnej takmer päťdesiatročnej spolupráci Mravinskij sformoval Leningradskú filharmóniu na teleso špičkovej kvality a na jeden z najlepších orchestrov svojej doby. Leningradská filharmónia získala legendárnu povesť, hlavne v interpretácii Čajkovského a Šostakoviča. Počas druhej svetovej vojny bol Mravinskij spolu s orchestrom evakuovaný na Sibériu.

Mravinskij uviedol svetové premiéry šiestich Šostakovičových symfónií: piatu, šiestu, ôsmu, deviatu, desiatu a dvanástu. Tiež uviedol premiéru Prokofievovej šiestej symfónie v Leningrade. Mravinskij vytvoril komerčné štúdiové nahrávky v rokoch 1938 až 1961. Nahrávky vydané po roku 1961 boli už len záznamy z koncetov. Jeho posledná nahrávka koncertu je z r. 1984 - Šostakovičová dvanásta symfónia. Mravinskij zomrel v r. 1988.

Štýl dirigovania[upraviť | upraviť zdroj]

Nahrávky zobrazujú Mravinského ako dirigenta s neobyčajnou technickou kontrolou nad orchestrom, hlavne v dynamike, presnosti hrania a frázovaní. Jeho dirigovanie bolo precízne, dramatické s meniacim sa tempom v snahe zvýrazniť hudobný efekt. Na skúškach bol autokratický a prísny. Výsledné prevedenia mali požadovanú intenzitu, koncentráciu a spontánnosť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]