Jiří Frejka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jiří Frejka
český divadelný režisér a teoretik
Jiří Frejka
Narodenie6. apríl 1904
Útěchovice, Česko
Úmrtie27. október 1952 (48 rokov)
Praha, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Jiří Frejka

Jiří Frejka (* 6. apríl 1904, Útěchovice – † 27. október 1952, Praha) bol český divadelný režisér a divadelný teoretik.

Po maturite študoval filozofiu, v tom čase sa začal zaujímať o divadlo, roku 1925 sa podieľal spolu s E. F. Burianom na založení Osvobozeného divadla, odkiaľ po sporoch s J. Honzlom odišli a v roku 1927 spoluzaložili divadlo Da-Da.

V rokoch 19301945 bol členom činohry Národního divadla v Prahe, potom sa stal (19451950) šéfom divadla na Vinhradech. Tu bol často kritizovaný, pretože jeho umenie nebolo dosť socialistické, snažil sa totiž robiť divadlo, ktoré nemalo s politikou takmer nič spoločné, čo v tom čase nebolo dosť možné.

Po jeho preradení do operetného divadla v Karlíne sa predovšetkým jeho zásluhou stalo toto divadlo jedným z najkvalitnejších divadiel tých čias v Česko-Slovensku.

Frejka bol profesorom na konzervatóriu, v roku 1945 sa výrazne podieľal na založení DAMU. Na akadémii sa stal prvým rektorom a pôsobil na nej až do roku 1952, kedy bol prepustený, dôvodom bolo znovu malé nadšenie pre socializmus.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svojich literárnych dielach opísal svoje názory na divadlo a na herectvo, tieto knihy boli často v rozpore s tým čo si žiadalo socialistické divadlo a keďže J. Frejka nebol príliš ochotný tieto názory meniť dochádzalo ku konfliktom, ktoré nakoniec viedli k jeho prepusteniu z DAMU.

  • Člověk, který se stal hercem
  • Železná doba divadla
  • Deník J. Horákové

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]