Jiří Wimmer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jiří Wimmer
Narodenie 21. september 1943
Praha, Česko
Úmrtie25. január 2001 (57 rokov)
Praha, Česko
Povolanieherec, komik, zabávač
Roky pôsobenia1965 – 2001

Jiří Wimmer (* 21. september 1943, Praha – † 25. január 2001, Praha) bol český herec, komik a zabávač, básnik, kresliar a autor.

Jiří Wimmer, alias "Klobouk", bol mnohostranne nadaný muž s výrazným komediálnym talentom, ktorý písal básne, dobre spieval, kreslil anekdoty a vymýšľal vtipy, mal výborný hudobný sluch a rád športoval, miloval tenis. Po absolutóriu DAMU v roku 1965 (jeho vtedajším spolužiakom a kamarátom bol herec Vladimír Pucholt) získal svoje prvé divadelné angažmán v Ostrave v Divadle Petra Bezruča, kde pôsobil v rokoch 19651970 a kde zohral veľa vážnych divadelných rolí. Súbežne hral aj v niekdajšom ostravskom divadle malých foriem Waterloo, dva roky pôsobil v ostravskom Štátnom divadle. Odtiaľ prešiel do Prahy, kde spoločne s Janom Valom uvádzal koncerty skupiny Rangers - Plavci. Vystupoval aj v libereckom a pražskom Divadle Ypsilon, v deväťdesiatych rokoch hral v Prozatímním divadle Františka Ringa Čecha a v Divadle Jiřího Grossmanna. Vytvoril komickú dvojicu so spevákom Karlom Černochom, s ktorým vystupoval ako na rôznych estrádach tak aj v Československej televízii v relácii Ring voľný a Možná přijde i kouzelník. Hral tiež v Směšném divadle Luďka Soboty, ktorý bol jeho veľký kamarát.

Bol dvakrát ženatý a dvakrát rozvedený. Takmer po celý svoj život trpel silnými depresiami a psychickými problémami, trikrát sa neúspešne pokúsil o samovraždu, niekoľkokrát sa liečil z alkoholizmu v protialkoholickej liečebni.[1] V osemdesiatych rokoch mal ťažkú ​​autonehodu, zaspal a nabúral do stromu. Zomrel tragicky zrazený autobusom, keď pod vplyvom alkoholu preliezal zábradlie na Víťaznom námestí v Prahe-Dejviciach.[2]

Filmografia, výber[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Celebrity, slavné osobnosti a alkohol, alkoholismus
  2. Klobouk Jiří Wimmer na stránkách České televize
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jiří Wimmer na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]