Joe Frank Edwards

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Joe Edwards)
Joe Frank Edwards, Jr.
Astronaut NASA
Joe Frank Edwards
Št. príslušnosťUSA
Narodenie3. február 1958 (66 rokov)
Richmond, Virgínia, USA
Predchádzajúce zamestnanietestovací pilot
Čas vo vesmíre8 dní 19 hodín 48 minút
Kozmonaut od1994
MisieSTS-89, Mir
Znaky misií
Kozmonaut do2000

Joe Frank Edwards (* 3. február 1958, Richmond, Virgínia, USA) je americký vojenský pilot a kozmonaut, ktorý absolvoval na palube raketoplánu osemdňový let a pobyt na orbitálnej stanici Mir.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Stredoškolské štúdium ukončil roku 1976 na Lineville High School v Alabame a potom pokračoval v štúdiu na leteckej akadémii US Naval Academy. Túto zakončil v roku 1980 a stal sa vojenským letcom. V roku 1983 absolvoval nasadenie vo vojne v Libanone. V roku 1986 absolvoval na akadémii ďalšie štúdium, po ktorom sa stal testovacím pilotom. Absolvoval vysokoškolské štúdium na University of Tennessee v Knoxville so zameraním na letecké systémy. S úspechom školu ukončil v roku 1994. V roku 1992 bol odvelený do Pentagónu, kde zastával funkciu operačného dôstojníka. O dva roky neskôr ho získala NASA. V Houstonskom Johnsonovom vesmírnom stredisku prešiel potrebným výcvikom a v roku 1998 letel do vesmíru. Mal vtedy 40 rokov. U NASA zostal do roku 2000, potom sa rozhodol odtiaľ odísť a začať súkromne podnikať. Joe Edwards je ženatý, vzal si Janet rodenú Raganovú. V mladosti mal rád loptové hry, na škole hral futbal, softball a basketbal.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1998 sa zúčastnil ako pilot misie STS-89 na palube raketoplánu Endeavour a stal sa tak 369. kozmonautom sveta. Misia bola katalogizovaná v COSPAR pod označením 1998-003A. Sedemčlenná posádka po dosiahnutí orbitálnej dráhy aktivovala laboratórium Spacehab na palube raketoplánu, potom zaparkovala pri ruskej stanici Mir, vyložila zásoby a spoločne s obsluhou stanice niekoľko dní plnila stanovené úlohy. Zanechala tu astronauta Thomasa a jeho miesto neho astronaut Wolf. Misia bola úspešná. Štart aj cieľ bol na Floride, na kozmodróme Cape Canaveral Air Force Station.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Joe Edwards na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).