Joey Jordison

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joey Jordison
americký bubeník
americký bubeník
Narodenie26. apríl 1975
Des Moines, Iowa, USA
Úmrtie26. júl 2021 (46 rokov)
Odkazy
Webstránkaslipknot1.com
CommonsSpolupracuj na Commons Joey Jordison

Joey Jordison (narodený ako Nathan Jonas Jordison, * 26. apríl 1975, Des Moines, Iowa, USA – † 26. júl 2021[1][2]) bol americký bubeník, skladateľ a producent, známy najmä ako bubeník a spoluzakladateľ americkej nu-metalovej skupiny Slipknot,[3][4][5] a taktiež ako gitarista americkej horrorpunkovej skupiny Murderdolls. V skupine Slipknot hral od jej vzniku v roku 1995 až do svojho odchodu v roku 2013. Bol bubeníkom a zakladateľom americkej heavy metalovej skupiny Scar the Martyr, ktorá vznikla roku 2013 a skončila v roku 2016.

Predtým ako sa v lete roku 1995 pripojil k skupine The Pale Ones, ktorá neskôr zmenila svoje meno na Slipknot, pôsobil v niekoľkých iných skupinách. Z deväťčlennej pôvodnej zostavy skupiny Slipknot, ktorá trvala od roku 1999 do roku 2010, bol tretí, ktorý sa pripojil k skupine.

So skupinou Slipknot nahral 4 štúdiové albumy a produkoval živé album 9.0: Live. Mimo hlavných projektov hral s ostatnými heavy metalovými skupinami, ako napríklad Rob Zombie, Metallica, Korn, Ministry, Otep a Satyricon. Pred smrťou hral so skupinami Vimic a Sinsaenum.

Raný život[upraviť | upraviť zdroj]

Jordison sa narodil v meste Des Moines, v americkom štáte Iowa, 26. Apríla 1976. Mal dve mladšie sestry, Anne a Kate. Vyrastal v meste Waukee, kde hrával basketball na ulici pred jeho domom. Hudbe sa začal venovať už vo veľmi mladom veku, čo pripisuje svojim rodičom. Hrával na giataru, až kým nedostal jeho prvé bubny ôsme narodeniny.

Jeho rodičia sa rozviedli keď bol malý, a deti zostali s matkou. Jordisonova mama sa znova vydala, a zriadila pohrebníctvo kde Joey pomáhal. V tomto období Joey vytvoril skupinu Mordifidious, kde hral na bubny. Neskôr túto skupinu opísal ako "total speed-metal trash". Kapela pomohla Jordisonovi preraziť novú pôdu a hrať naživo ako podpora pre miestne kapely vrátane Atomic Opera s Jimom Rootom a Heads on the Wall so Shawnom Crahanom. Po množstve zmien v zostave – vrátane Craiga Jonesa a Josha Brainarda, ktorí sa neskôr objavili v kapele Slipknot – skupina vydala v roku 1993 dve demá: Visceral a Mud Fuchia.

Po dokončení školy, Joey sa zamestnal v lokálnom obchode s hudobninami nazývaným Musicland. V marci roku 1994 na odporúčanie svojho nového priateľa sa zamestnal v garáži Sinclair v Urbandale. Jordison pracoval na nočných smenách, ktoré uprednostňoval, pretože mu umožňovala voľné víkendy a taktiež tráviť čas s priateľmi a popri práci počúvať hudbu. Na začiatku roku 1995 sa Modifidious rozpadli kvôli posunu záujmu z thrash metalu na death metal v Amerike. Po tejto udalosti sa Jordison pripojil k skupine nazývanej The Rejects ako gitarista, s ktorými však odohral len niekoľko koncertov. Jordison bol taktiež zapojený do skupiny s jeho budúcim spoluhráčom Paulom Grayom a vokalistom Donom Deckerom, s názvom Anal Blast. Gray sa ho tiež pokúsil dostať do inej kapely Body Pit, ale Jordison odmietol pozvanie aby mohol zostať v Rejects.

  1. ATKINSON, Kate. Ex-Slipknot Drummer Joey Jordison Dies at 46. Billboard, July 27, 2021. Dostupné online [cit. 2021-07-27].
  2. GROW, Kory. Joey Jordison, Founding Slipknot Drummer, Dead at 46 [online]. July 27, 2021. Dostupné online.
  3. Joey Jordison. IMDb. Dostupné online [cit. 2020-12-18].
  4. JULY 2018, Luke Morton10. Slipknot: Everything you need to know. Metal Hammer Magazine. Dostupné online [cit. 2020-12-18]. (po anglicky)
  5. Hororová show Slipknot v Ostravě - Novinky.cz. www.novinky.cz. Dostupné online [cit. 2020-12-18].

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]