John-David Francis Bartoe

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John-David Francis Bartoe
Astronaut NASA
John-David Francis Bartoe
Št. príslušnosťUSA
Narodenie17. november 1944 (79 rokov)
Abington, Pensylvánia, USA
Predchádzajúce zamestnanieastrofyzik
Čas vo vesmíre7 dní 22 hodín 45 minút
Kozmonaut od1978
MisieSTS-51-F
Znaky misií

John-David Francis Bartoe (* 17. november 1944, Abington, Pensylvánia, USA) je americký astrofyzik. Absolvoval jeden let raketoplánom Challenger v roku 1985 a stal sa v poradí 178. kozmonautom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Vysokoškolské vzdelanie získal na Georgetown University a Lehigh University. V tíme astronautov bol od roku 1978. V septembri 2007, teda 22 rokov po svojom lete, sa zúčastnil XX. kongresu ASE (Združenie kozmických cestovateľov) v škótskom Edinburghu. V súčasnosti je manažérom ISS v Johnsonovom vesmírnom stredusku americkej NASA. Bartoe je ženatý a má tri deti.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

V lete roku 1985 odštartoval z mysu Canaveral na Floride raketoplán Challenger na svoj ôsmy let. Na palube bola táto posádka: Charles Fullerton, Roy Bridges, Karl Henize, Franklin Musgrave, Anthony England, Loren Acton a štyridsaťjedenročný Dr. John-David F. Bartoe. So sebou viezli laboratórium Spacelab. Aj napriek niekoľkým technických problémom bol plán experimentov splnený a sedemdňová misia bola úspešne zakončená pristátím na základni Edwards v Kalifornii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku John-David F. Bartoe na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).