John Deighton

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
John Deighton
Anglický obchodník
John Deighton
Narodenienovember 1830
Hull, Spojené kráľovstvo
Úmrtie29. máj 1875
Vancouver, Britská Kolumbia, Kanada
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons John Deighton

John Deighton (* november 1830, Hull, Spojené kráľovstvo - † 29. máj 1875, Vancouver, Britská Kolumbia, Kanada), známy ako Gassy Jack - Táravý Jack, bol anglický obchodník, majiteľ baru a kapitán. Vo Vancouveri je po ňom pomenovaná historická štvrť Gastown.

Medzi rokmi 18621867 John Deighton viedol bar v meste New Westminster v Britskej Kolumbii. Neskôr si otvoril bar Globe Saloon na južnej strane fjordu Burrard Inlet. Postavil ho spolu s robotníkmi z píly Hastings Mill a námorníkmi za prísľub všetkej whisky, ktorú zvládnu vypiť na jedno posedenie. Bar bol zbúraný, keď bolo založené mesto Granville a bol znovu postavený pod novým menom Deighton House. Jeho brat Tom Deighton a jeho žena prevzali bar v roku 1874 a John Deighton začal pracovať na parníku, ktorý plával po rieke Fraser. No po rodinnej hádke o niekoľko mesiacov neskôr opäť prevzal bar a viedol ho až do jeho smrti v nasledujúcom roku.

Johna Deightona pre jeho rozprávačské nadanie a družnú povahu prezývali Utáraný Jack - Gassy Jack. Toto meno sa vžilo a oblasť na okolí baru je dnes známa ako Gastown.

John Deighton je pochovaný v meste New Westminster v Britskej Kolumbii na cintoríne Forest Lawn Cemetery.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externý odkaz[upraviť | upraviť zdroj]