John Glenn

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z John H. Glenn)
John Glenn
astronaut NASA
John Glenn v roku 1960
John Glenn v roku 1960
Glennov podpis
Stavzosnulý
Narodenie18. júl 1921
Cambridge, Ohio, USA
Úmrtie8. december 2016 (95 rokov)
Columbus, Ohio, USA
Iné zamestnanieskúšobný pilot
Hodnosťplukovník, USMC
Čas vo vesmíre9 dní, 2 hodiny, 39 minút
Kozmonaut od9. apríla 1959
MisieMercury-Atlas 6, STS-95
Znaky misií
Kozmonaut do16. januára 1964

John Herschel Glenn, Jr. (* 18. júl 1921, Cambridge – † 8. december 2016, Columbus[1]) bol americký astronaut, pilot Zboru Námornej pechoty USA, inžinier, podnikateľ a politik. V roku 1962 sa stal prvým Američanom, ktorý obletel Zem, a to na palube kozmickej lode Friendship 7. V roku 1998 sa na palube raketoplánu Discovery (misia STS-95) vydal po druhýkrát do vesmíru a vo svojich 77 rokoch sa stal najstarším človekom, ktorý sa zúčastnil letu na obežnú dráhu. V rokoch 19751999 bol senátorom amerického kongresu za štát Ohio.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a kariéra v armáde[upraviť | upraviť zdroj]

Glenn vyrastal v Cambridge a v New Concordu v Ohiu. Získal titul bakalára vied v strojárenstve na Muskingum College. V roku 1942 sa zapísal do programu pre budúcich letcov a v roku 1944 bol pridelený k námornej skupine VMO-155. Glenn lietal na strojoch Corsair nad Marshallovými ostrovmi, predovšetkým nad Maloelapom, kde útočil na protilietadlové delostrelectvo a zhadzoval bomby. V roku 1945 bol prevelený na námornú leteckú základňu Patuxent River, kde bol ku koncu vojny povýšený na kapitána.

Po druhej svetovej vojne bol Glenn pridelený na základňu na Guamu a zúčastnil sa hliadkových misií nad severnou Čínou a v roku 1948 sa stal leteckým inštruktorom v meste Corpus Christi v Texase. Do Kórejskej vojny bol poslaný ako člen letky VMF-311, kde bol jeho častým spolubojovníkom baseballista Ted Williams z Boston Red Sox, ktorý bol odvedený druhýkrát v priebehu desiatich rokov.

Neskôr lietal Glenn v Kórei v letectve v rámci služobnej výmeny. Lietal na F-86 Sabre a zostrelil tri nepriateľské MiGy. Za svoju službu dostal niekoľko medailí.

Po vojne sa vrátil do Patuxent River N.A.S. a bol menovaný do školy testovacích pilotov (trieda 12). Ako testovací pilot slúžil na pozícii zbraňového dôstojníka, lietal so strojmi do veľkej nadmorskej výšky a testoval ich guľomety. Dňa 16. júla 1957 uskutočnil prvý nadzvukový transkontinentálny let na stroji Vought F8U „Crusader“. Let z Kalifornie do New Yorku trval 3 hodiny, 23 minút a 8 sekúnd.

Kariéra v NASA[upraviť | upraviť zdroj]

John Glenn v skafandri Mercury, 1962

V roku 1959 bol Glenn pridelený k NASA ako jeden z astronautov pre program Mercury. V tom čase bol stále dôstojníkom v námorníctve. Stal sa pilotom prvého amerického letu na obežnej dráhe, Friendship 7, a to 20. februára 1962.

Po troch obletoch Zeme trvajúcich 4 hodiny, 55 minút a 23 sekúnd pristál na Zemi. Stal sa národným hrdinom a dočkal sa oslavného sprievodu podobne ako Charles Lindbergh. Stal sa osobným priateľom rodiny Kennedyovcov; po vražde Johna F. Kennedyho ho Jacqueline Kennedyová požiadala, aby o tom povedal jej deťom.

Glenn odišiel z NASA šesť týždňov po Kennedyho smrti a chcel sa uchádzať o kreslo senátora za Ohio. V roku 1965 odišiel ako plukovník od námorníctva a vstúpil do sveta obchodu ako člen vedenia Royal Crown Cola. Neskôr sa vrátil do sveta politiky. Glenn odišiel od NASA 30. januára 1964.

Po druhýkrát sa Glenn pozrel do vesmíru 29. októbra 1998 na palube raketoplánu Discovery v rámci misie STS-95. Pri misii na ňom boli skúmané dôsledky vesmírneho letu pre starého človeka. Glenn mal vtedy 77 rokov a je teda najstarším človekom na obežnej dráhe vôbec. Do roku 2021 držal prvenstvo aj ako najstarší človek vo vesmíre, nad Kármánovou hranicou, kým ho neprekonala osemdesiatdvaročná Wally Funková.[2] Jeho účasť v deväťdennej misii bola mnohými ľuďmi z oboru kritizovaná ako obyčajný výlet pre politika. Iní namietali, že Glennov let priniesol hodnotné výskumné údaje, pretože medzi jeho dvoma pobytmi vo vesmíre uplynulo 35 rokov, čo je absolútny unikát.

John Glenn v čase svojho návratu do vesmíru v roku 1998

Je iróniou, že sa John Glenn rázne postavil proti vesmírnemu výletu Dennisa Tita, pretože ten podľa neho nemal žiadny vedecký účel.

Po Glennovi sú pomenované Glenn Research Center v Lewis Field v Clevelande a diaľnica plukovníka Glenna v blízkosti Daytonu v Ohiu.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Politická kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny portrét senátora Johna Glenna

V roku 1964, po odchode z NASA, oznámil Glenn, že sa v predvolebnej kampani stretne so senátorom Stephenom M. Youngom o nomináciu do Senátu za Demokratickú stranu, ale bol nútený odstúpiť, pretože vo vani spadol, zranil si vnútorné ucho a utrpel otras mozgu a nebol teda schopný pokračovať v kampani.

Glenn zostal blízkym priateľom Kennedyovcov a bol s Robertom Kennedym, keď bol zavraždený.

V roku 1970 sa Glenn opäť uchádzal o nomináciu do senátu za Demokratickú stranu, ale v primárkach ho porazil Howard Metzenbaum, ktorého však vo voľbách porazil republikánsky kandidát Robert Taft Jr. O štyri roky neskôr Glenn v primárkach vyhral, keď porazil práve Metzenbauma, ktorého predtým do Senátu menoval guvernér Ohia John J. Gilligan, aby nahradil Williama B. Saxbeho, ktorý na svoj post rezignoval, aby sa mohol stať ministrom spravodlivosti. Glenn sa v roku 1974 stal senátorom, keď porazil starostu Clevelandu Ralpha Parka, a jeho kariéra v Senáte trvala až do roku 1999. V roku 1980 obhájil svoj post, keď porazil Jima Bettsa a v roku 1986 porazil Toma Kindnessa.

Na konci 70. a začiatku 80. rokov mali Glenn a Metzenbaum (ktorý bol do senátu zvolený v roku 1976) napäté vzťahy, aj keď boli obaja z rovnakého štátu a boli zvolení za rovnakú stranu. K zlepšeniu vzťahov došlo v roku 1983, keď Metzenbaum podporil Glenna ako kandidáta na prezidenta. V roku 1988 Glenn verejne podporil Metzenbauma, ktorého jeho oponent George Vonovich obvinil z toho, že má slabosť pre detskú pornografiu.

Glenn bol jedným z piatich senátorov, ktorí sa zaplietli do škandálu s prijatím 200 000 $ od Charlesa Keatinga. Glenn a republikán John McCain boli ale očistení. Senátna komisia konštatovala, že Glenn sa dopustil zlého úsudku, ale ničoho horšieho. Škandál dal republikánom nádej na výhru vo voľbách v roku 1992, ale Glenn jasne porazil ich kandidáta, Michaela DeWineho a udržal si svoje kreslo.

V roku 1998 už Glenn nekandidoval a demokrati vybrali Mary Boyleovú, ale tú porazil republikánsky kandidát George Voinovich.

Glenn v roku 1976 ponúkol Jimmymu Carterovi, že bude jeho viceprezidentom, ale Carterovou voľbou bol Walter Mondale, senátor za Minnesotu. V roku 1984 sa Glenn uchádzal o kandidatúru na prezidenta za Demokratickú stranu. Najskôr sa mu darilo dobre, porovnateľne s Mondalom. Predpokladalo sa, že vplyv zohralo aj uvedenie filmu The Right Stuff o sedmičke astronautov programu Mercury, kde bol Glenn zobrazený vo veľmi pozitívnom svetle. Glenn ale čoskoro svoj záujem obrátil na domácu politiku, pri primárkach v Iowe prepadol so ziskom iba 4% a média obrátili svoj záujem na ostatných kandidátov, ktorými boli Walter Mondale, Gary Hart a Jesse Jackson. Pri neúspešnej kampani sa Glenn veľmi zadlžil a dlh musel niekoľko rokov splácať.

V roku 2014 podstúpil operáciu srdca a následne prekonal mozgovú mŕtvicu. Zomrel v kruhu najbližšej rodiny dňa 8. decembra 2016 vo veku 95 rokov v Ohio State University Wexner Medical Center v Columbuse.[3] Až do svojej smrti Glenn pôsobil na John Glenn School of Public Affairs, ktorá patrí pod Ohio State University.

To najdôležitejšie, čo môžeme urobiť, je inšpirovať mladých ľudí a postrčiť ich k vede, matematike a technológiám. Vzdelanie v týchto odboroch pomôže mladej generácii k tomu, aby nás dostala do ďalšej fázy kozmického cestovania.
– John Glenn

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

John Glenn s manželkou Annie v roku 1965

Glenn vyrastal v Cambridge a New Concorde v Ohiu. Oženil sa so svojím dievčaťom z detstva, Annou Margaret Castorovou, s ktorou sa zoznámil v New Concorde a hral s ňou v hudobnej skupine. Majú dve deti, Davida a Carolyn. Glenn aj jeho žena navštevovali Maskingum College v New Concorde.

Medaily a vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Armádne

  • Distinguished Flying Cross ×6
  • Air Medal ×19
  • Navy Unit Commendation
  • Marine Corps Expeditionary Medal
  • Asiatic-Pacific Campaign Medal]
  • American Campaign Medal
  • World War II Victory Medal
  • China Service Medal
  • National Defense Service Medal
  • Korean Service Medal
  • United Nations Service Medal
  • Korean Presidential Unit Citation
  • Astronaut Badge|Navy Astronaut Wings
  • Naval Aviator Badge
  • Marine Corps Astronaut Medal

Civilné

  • NASA Distinguished Service Medal
  • Congressional Space Medal of Honor

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • John Glenn si zahral sám seba v seriáli Frasier v epizóde „Docu. Drama“,
  • Je spomenutý v piesni Billy Joela „We Didn’t Start the Fire“.
  • Pieseň Iana Browna „My Star“ obsahuje slová „God speed, John Glenn“.
  • Vo filme The Right Stuff (Správna posádka) ho hral Ed Harris.
  • Vo filme Hidden Figures (Skryté čísla) z roku 2016 ho hral Glen Powell.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. PACNER, Karel. Zemřel nejstarší muž, který letěl do vesmíru. Johnu Glennovi bylo 95 let [online]. iDNES.cz, 2016-12-08, [cit. 2016-12-08]. Dostupné online.
  2. MAJER, Dušan. ŽIVĚ A ČESKY: New Shepard poletí poprvé s lidmi. 2021-07-19, [cit. 2021-08-06]. (česky)
  3. http://www.teraz.sk/magazin/zomrel-john-glenn-prvy-american-vo-vesmi/232691-clanok.html

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému John Glenn

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]