Johnny G.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jonathan Goldberg
juhoafrický cyklista.
Johnny G.
Narodenie1956
Johannesburg

Jonathan Goldberg, známy skôr ako Johnny G. (* 1956, Johannesburg, Juhoafrická republika) je bývalý juhoafrický profesionálny cyklista. Je známy ako autor celosvetovo známeho indoorcycling programu Spinning. Je často označovaný ako otec spinningu.

SPINNING®[upraviť | upraviť zdroj]

Spinning

Johnny G vymyslel spinning v roku 1987. V tom čase trénoval na náročné preteky, ktoré vedú cez celé Spojené štáty - "The Race Across America" (trasa pretekov má 3 100 míľ a vedie z Los Angeles do New York City). Počas jedného nočného tréningu sa skoro zabil na ceste a tak sa rozhodol, že svoje nočné tréningy na bicykli prenesie do interiéru svojho domu. To bol moment, kedy začal uvažovať o konštruovaní tréningového programu, ktorý môžu využívať ľudia všetkých vekových kategórií. Potreboval vytvoriť špeciálny bicykel, pretože stacionárne bicykle, ktoré boli v tom čase na trhu, nezodpovedali jeho požiadavkám. Program nazval Spinning.

KRANKING®[upraviť | upraviť zdroj]

Johnny G. je tiež autorom atletického tréningového programu Kranking. Tento program slúži na trénovanie hornej časti tela. Krankcycle je stacionárny ručný bicykel. Pozostáva zo sedadla, predného kolesa a ručných pedálov.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti žije v Santa Barbare, Kalifornia, USA. Je ženatý a má 3 deti: syna Jasona a dve dcéry Jackie a Jordan.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]