Johnny Got His Gun (film)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Johnny Got His Gun
Originálny názov Johnny Got His Gun
Žáner protivojnový
Dĺžka 111 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 1971
Spoločnosť Cinemation Industries
Filmový štáb
Réžia Dalton Trumbo
Scenár Dalton Trumbo
Produkcia Bruce Campbell
Hudba Jerry Fielding
Herecké obsadenie

Johnny Got His Gun (1971) je protivojnový film nakrútený podľa rovnomenného románu Johnny Got His Gun, ktorého scenár napísal a film režíroval Dalton Trumbo. V hlavných úlohách Timothy Bottoms, Jason Robards, Donald Sutherland a Diane Varsi. Film vyšiel na DVD nosičoch v USA 28. apríla 2009 so špeciálnymi bonusmi.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Joe Bonham (Bottoms), mladý americký vojak zranený delostreleckým granátom v Prvej svetovej vojne, je hospitalizovaný v nemocnici. Je po štvornásobnej amputácii, avšak prišiel aj o oči, uši, ústa a nos. Je pri vedomí a je schopný uvažovať, no je väzňom vo vlastnom tele. Realita sa mu prelína s fantáziou a Joe spomína na svoju rodinu a priateľku (Kathy Fields). Vytvorí si určitý druh puta s mladou nemocničnou ošetrovateľkou, ktorá intenzívne vníma jeho nepríjemnú situáciu.

Vo filme sa Joe snaží povedať lekárom pomocou Morzeovky, aby ho armáda uložila do sklenenej rakvy a demonštrovala ním hrôzy vojny v zvrátenej šou, alebo aby ho zabila. Nakoniec si však uvedomí, že armáda mu nesplní žiadne prianie, naopak si želá, aby zostal v stave žijúcej mŕtvoly.

Vyvrcholením filmu je scéna, kedy sa ošetrovateľka pokúša o Joeovu eutanáziu stlačením dýchacej trubice, ale jej nadriadený ju zastaví predtým, než Joe podľahne. Toto sa však nestane v románe. Film končí Joeovým slabým skandovaním „Pomôžte mi (Help me)“.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Timothy Bottoms ... Joe Bonham
Kathy Fields ... Kareen
Marsha Hunt ... Joe's Mother
Jason Robards ... Joe's Father
Donald Sutherland ... Christ
Charles McGraw ... Mike Burkeman
Sandy Brown Wyeth ... Lucky
Don 'Red' Barry ... Jody Simmons

O filme[upraviť | upraviť zdroj]

Film je veľmi dobre známy svojím farebným rozlišovaním medzi Joevou fantáziou a realitou, kde čiernobiele scény patria do reality nemocnice a farebné zábery sú použité pri jeho snoch a spomienkach. Scény, v ktorých Joe sníva (sny sú spôsobené podávanými liekmi), napríklad rozhovor so svojím mŕtvym otcom, alebo Ježišom sú natočené farebne, ale veľmi jemne. Joeove spomienky sú vyvedené v jasnejších a živších farbách, napríklad rybačka, alebo posledná noc s Kareen. Vo filme nikdy nie je ukázaná Joeova tvár a jeho chýbajúce končatiny sú prikryté nemocničnými plachtami.

Ocenenie[upraviť | upraviť zdroj]

Film bol uvedený v roku 1971 aj na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, kde vyhral Grand Prix Spécial du Jury a cenu FIPRESCI.[1]

Popkultúra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1988 natočila americká thrashmetalová skupina Metallica svoj prvý videoklip k skladbe "One", v ktorom sú použité scény z filmu. Videoklip sa začal premietať na hudobnej stanici MTV v januári 1989.

DJ Shadow použil hovorené slovo z filmu v prvej polovici skladby "What Does Your Soul Look Like?".

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Festival de Cannes: Johnny Got His Gun [online]. [Cit. 2009-04-12]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]