Josef Rudolf Winkler

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Josef Rudolf Winkler
český zoológ
Narodenie13. marec 1930
Praha, Česko-Slovensko
Úmrtie19. február 1993 (62 rokov)
Praha, Česko
Alma materKarlova univerzita

RNDr. Josef Rudolf Winkler (* 13. marec 1930, Praha, Česko-Slovensko – † 19. február 1993, Praha, Česko) bol český zoológ, múzejník, publicista, entomológ, hlavne koleopterológ a akarológ.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa v Prahe v roku 1930. Po skončení základnej školy študoval na gymnáziu v Prahe. Po maturite nastúpil na Prírodovedeckú fakultu Karlovej univerzity v Prahe. Bol žiakom takých entomologických kapacít ako Július Komárek a Jan Obenberger. Zomrel v roku 1993 v Prahe.

Entomologické aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Na katedre systematickej zoológie sa zaoberal štúdiom mikrofauny lesných pôd. Po skončení štúdií sa začína zaoberať hlavne akarológiou a entomológiou. V rámci akarológie sa zaoberal hlavne pôdnymi roztočmi (Oribatei a Trombidiformes). V svojej entomologickej práci sa zaoberal hlavne radom chrobákov z čeľade pestrokrovečníkov (Cleridae) v rámci ich celosvetového rozšírenia a čeľaďou Lycidae v rámci palearktickej zoogeografickej oblasti. Pre začínajúcich entomologických zberateľov napísal známu príručku: "Sbíráme hmyz a zakládáme entomologickou sbírku", ktorá mala viacero vydaní a používali ju entomológovia na území celého Česko-Slovenska. Bol tiež autorom mnohých ďalších významných entomologických prác. Jeho zbierka chrobákov (Coleoptera), hlavne z čeľade Cleridae a Lycidae sa nachádza v Moravskom zemskom múzeu v Brne.

Zdroje informácií o autorovi[upraviť | upraviť zdroj]

  • Okáli, I.; Országh, I.; Matoušek, B. & Hrabovec, I.: 1996, Slovník slovenských zoológov a zoológov so vzťahmi k územiu Slovenska. Stimul, Bratislava: 1 - 137, p. 129.
  • Koleška, Z.: 1998, Seznam biografií československých entomologů (entomologové nežijící) II. Dodatky, doplňky a opravy biografických hesel "Seznam biografií čs. entomologů (entomologové nežijící) I" ve zvazcích 1 - 15 z let 1979 - 1995. In: Klapalekiana, 34 (supplementum) 1 - 238, (heslo: WINKLER Josef R., RNDr.: p. 223 - 224).
  • Groll, E. K. [ed.]: 2006, Entomologen der Welt (Biografien, Sammlungsverbleib). Datenbank, DEI Eberswalde im ZALF e. V.: „Winkler, Josef Rudolf“: (internet).

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Winkler, J. R.: 1951, Několik poznámek o středoevropských pestrokrovečnících (Cleridea, Col.). Časopis Čs. spol. ent., 48.
  • Winkler, J. R.: 1955, Tillus pallidipennis Bielz., nový pestrokrovečník pro ČSR (Col., Cleridea). Roč. Čs. spol. ent., 51.
  • Winkler, J. R.: 1974, Sbíráme hmyz a zakládáme entomologickou sbírku. SZN,