Josemaría Escrivá de Balaguer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Josemaría Escrivá de Balaguer
zakladateľ osobnej prelatúry Opus Dei
Josemaría Escrivá v roku 1966
Josemaría Escrivá v roku 1966
Erb Josemaría Escrivá de Balaguer
Štát pôsobeniaŠpanielsko Španielsko
Taliansko Taliansko
Biografické údaje
Rodné menoJose María Julián Mariano Escrivá de Balaguer y Albas
Narodenie9. január 1902
Barbastro, Španielsko
Úmrtie26. jún 1975 (73 rokov)
Rím, Taliansko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Diakon
Svätenie20. december 1924 (22 rokov)
Zaragoza
Kňaz
Kňazská vysviacka28. marec 1925 (23 rokov)
Zaragoza
Svätec
Blahorečenie17. máj 1992
Námestie svätého Petra, Vatikán
Ján Pavol II.
Kanonizácia6. október 2002
Námestie svätého Petra, Vatikán
Ján Pavol II.
Sviatok26. jún
Atribútykňazské rúcho
Odkazy
Spolupracuj na Commons Josemaría Escrivá de Balaguer

Svätý Josemaría Escrivá (celým menom Jose María Julián Mariano Escrivá de Balaguer y Albas; * 9. január 1902, Barbastro, Španielsko – † 26. jún 1975, Rím, Taliansko) bol španielsky katolícky kňaz a zakladateľ osobnej prelatúry Opus Dei. Svätý Josemaría Escrivá otvoril v katolíckej cirkvi novú cestu k svätosti učením, že muži a ženy sa môžu stať svätými pri vykonávaní svojej práce a plnením každodenných povinností v kresťanskom duchu.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Josemaría mal päť súrodencov: staršiu sestru Carmen (1899 – 1957), tri mladšie sestry, ktoré zomreli v mladom veku a najmladšieho brata Santiaga (1919 – 1994). Jeho rodičia Jose a Dolores dali svojim deťom hlbokú kresťanskú výchovu.

V roku 1915 zbankrotoval podnik Jose Escrivu a celá rodina sa musela presťahovať do Logroña. Ako dospievajúci chlapec v Logroñe Josemaría po prvýkrát pocítil svoje povolanie. Pohnutý pohľadom na stopy bosého mnícha v snehu pocítil, že Boh po ňom niečo žiada, ale nevedel presne čo. Myslel si, že ako kňaz by mohol objaviť a splniť toto Božie volanie. Preto začal študovať v seminári najprv v Logroñe a potom v Zaragoze.

Založenie Opus Dei[upraviť | upraviť zdroj]

Po smrti svojho otca v roku 1924 sa Josemaría stal hlavou rodiny. Po vysvätení v roku 1925 začal slúžiť v dedinskej farnosti, potom sa presťahoval do Zaragozy. V roku 1927 mu jeho biskup dal povolenie k presťahovaniu do Madridu, aby mohol získať doktorát práv.

Dňa 2. októbra 1928, počas duchovných cvičení, otec Josemaría uvidel to, čo po ňom Boh žiadal: aby založil Opus Dei, cestu posväcovania sa v každodennej práci plnením bežných kresťanských povinností. Od tejto chvíle pracoval na naplnení tejto úlohy. Počas týchto prvých rokov Opus Dei taktiež študoval na univerzite v Madride a vyučoval, aby finančne podporoval svoju rodinu.

Keď v Španielsku začala občianska vojna, náboženské prenasledovanie donútilo Josemariu vykonávať kňazskú službu tajne a skrývať sa neustálymi presunmi z miesta na miesto. Nakoniec sa mu podarilo opustiť Madrid a po neľahkom úteku cez Pyreneje sa usadil v Burgose. Po skončení vojny v roku 1939 sa vrátil do Madridu, kde získal doktorát práv. V nasledujúcich rokoch dával veľa duchovných cvičení pre laikov, kňazov a duchovenstvo a pracoval pre Opus Dei.

Rozšírenie Opus Dei[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1946 sa Josemaría usídlil v Ríme. Počas pobytu v Ríme získal doktorát teológie na Lateránskej univerzite a pápežom Piom XII. bol menovaný konzultantom dvoch vatikánskych kongregácií, čestným členom Pontifikálnej teologickej akadémie a čestným prelátom.

Často z Ríma cestoval do mnohých ako európskych, tak aj zámorských krajín, aby podnietil šírenie Opus Dei do týchto miest. V rokoch 1974 a 1975 podnikol dve dlhé cesty do krajín Latinskej Ameriky, kde sa stretol s mnohými ľuďmi, s ktorými hovoril o kresťanskom povolaní k svätosti.

Monsignor Escrivá zomrel v Ríme 26. júna 1975. Do tej doby sa Opus Dei rozšírilo do mnohých krajín.

Beatifikácia a kanonizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Po jeho smrti tisíce ľudí vrátane viac ako tretiny svetových biskupov poslalo do Ríma dopisy so žiadosťami, aby pápež začal proces jeho blahorečenia a kanonizácie.

Pápež Ján Pavol II. blahorečil Escrivu 17. mája 1992. O desať rokov neskôr, 6. októbra 2002, ho na Svätopeterskom námestí v Ríme pred veľkým zástupom svätorečil. Pri tejto príležitosti pápež povedal v homílii: „Pokračujte v jeho stopách a rozširujte v spoločnosti vedomie, že sme všetci povolaní k svätosti, bez rozdielu rasy, triedy, kultúry a veku.“[chýba zdroj]

Diela vydané v slovenčine[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra v slovenčine[upraviť | upraviť zdroj]

  • Álvaro del Portillo: Rozhovor o zakladateľovi Opus Dei, Bratislava: Kontakt plus, 2002, 275 s., ISBN 80-88855-38-1

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]