Joseph Percival Allen

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joseph Percival Allen
Astronaut NASA
Joseph Percival Allen
Št. príslušnosťUSA
Narodenie27. jún 1937 (86 rokov)
Crawfordsvill, Indiana, USA
Predchádzajúce zamestnanieFyzik
Čas vo vesmíre13 dní 1 hodina 58 minút
Kozmonaut od1967
MisieSTS-5, STS-51-A
Znaky misií

Joseph Percival Allen (* 27. jún 1937, Crawfordsvill, Indiana, USA) je bývalý americký kozmonaut z programu Apollo a letov s raketoplánmi.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole vyštudoval v roku 1959 univerzitu DePauw. Potom pokračoval na yalskej univerzite a v roku 1965 sa tak stal doktorom fyzikálnych vied. Rok potom sa dostal do šiestej skupiny pripravujúcich sa kozmonautov. Bol zaradený do záložnej posádky Apolla 15 vo funkcii vedeckého pracovníka. Po ukončení programu Apollo sa v roku 1973 zapojil do jedného z prezidentských výborov a v rokoch 1975 - 1978 bol zamestnaný v administratíve NASA. V roku 1978 sa opäť zapojil do výcvikového strediska v Johnson Space Center. O štyri roky neskôr vzlietol na raketopláne Columbia na obežnú dráhu Zeme a stal sa tak 113 kozmonautom.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1982 na palube raketoplánu pri prvej netestovacej, teda už ostrej operačnej misii leteli s dr. Allenom traja kozmonauti: ing. elektrotechnik dr. William Lenoir, veliteľ letu Vance Brand a pilot Robert Overmyer. Posádka vypustila na obežnú dráhu dve telekomunikačné družice SBC-3 a Anik C-3. Pristáli na základni Edwards.

V roku 1984 letel na raketopláne Discovery. Veliteľom misie bol Frederick Hauck a miesto v pilotnom kresle zaujal nováčik David Walker. Ako letoví špecialisti figurovali Joseph Allen a Dale Gardner. Ovládanie „kanadskej ruky“ mala na starosti Anna Fisherová. Hneď potom, čo sa dostali na obežnú dráhu, vypustili kanadskú družicu Anik D2 a na druhý deň vojenskú družicu Leasat 1. Potom sa im podarilo odchytiť z obežných dráh družice Westar 6 a Palapa B2 a vrátiť sa s nimi na Zem po 7 letových dňoch. Vďaka splneným úlohám bola misia pre NASA zárobkovým podnikom.

V kozmickom priestore strávil 13 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

Usadil sa v meste Arlington, štát Virgínia. Je ženatý a má dve deti.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]