Joseph Strutt

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Joseph Strutt
britský politik a filantrop
britský politik a filantrop
Narodenie1765
Derby, Spojené kráľovstvo
Úmrtie13. január 1844

Joseph Strutt (* 1765, Derby, Spojené kráľovstvo – † 13. január 1844) bol anglický filantrop.

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Joseph bol najmladším z troch synov Jedediaha Strutta z Derby a Elizabeth Woolattovej. Jeho bratia sa volali William a George. Struttova rodina zbohatla vďaka práčovni hodvábu, bavlny a kalika v meste Derby. 19. septembra 1765 bol Joseph Strutt pokrstený v Unitárskej kaplnke na Friar Gate v Derby. Ako mladý vyštudoval Derbyjskú školu.

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1793 sa Strutt v ashbournskom Kostole svätého Oswalda oženil s Isabellou Archiboldovou Douglasovou, s ktorou mal syna a dve dcéry. Isabella však už v roku 1801 zomrela. Prvá z dcér, Caroline, si vzala Edwarda Hurta, ale v roku 1835 zomrela. Druhá dcéra, Isabella, sa vydala za Johna Howarda Galtona, s ktorým mala syna, neskôr známeho ako Sir Douglas Strutt Galton.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Od svojich 28 rokov Strutt pracoval v službách mesta Derby. Vystriedal mnoho kancelárskych pozícií, dokonca sa raz stal vrchným zmierovacím sudcom a dvakrát bol starostom Derby. Keď bol v tomto úrade druhýkrát, teda od novembra 1835 do novembra 1836, stal sa aj prvým starostom výsadného mesta Derby, novo vzniknutého reformou.

Celý život bol Joseph Strutt radikálnym spoločenským reformátorom, ktorý väčšinu svojho času zasvätil službám mestu. Bol pevného presvedčenia, že na získanie rešpektu od pracujúcej triedy a premenu „ich tupého správanie a nízkych záľub“ musia mať títo ľudia rovnaké príležitosti užívať si civilizovaných radostí, ako sú výstavy umenia či pobyt v parkoch, ktorými trávi čas vyššia spoločnosť. Tiež sa zaslúžil o založenie Ústavu mechaniky v roku 1824.

V období napoleonských vojen Strutt slúžil ako poručík v miestnej milícii, pretože hrozilo nebezpečenstvo francúzskej invázie.

Strutt si nechal vybudovať vlastný dom a záhrady v ulici St. Peter's Street (dnes ide o budovu Thorntree House, sídlo banky HSBC) a využíval ho ako múzeum a umeleckú galériu pre všetky spoločenské vrstvy derbyjského obyvateľstva. Chcel tak zlepšiť všeobecné chápanie krásnych umení. Vystavovaná umelecká diela zahŕňala sochy Williama Johna Coffeeho, reprezentujúci práce sochárov antiky a renesancie, aj zbierku obrazov slávnych renesančných umelcov. Struttova zbierka zahŕňala tiež krásny príklad egyptské múmie.

Joseph Strutt bol okrem iného prezidentom Ústavu mechaniky, ktorý sám založil a ktorému dával každoročné príspevky na jeho prácu. Expozícia, konajúca sa roku 1839 v prednáškovej sieni ústavu, vystavovala aj diela zo Struttovy zbierky. Mnohé z týchto predmetov sa neskôr stali zrejme súčasťou zbierky Múzea a umeleckej galérie v Derby.

Strutt tiež prispel spoločnosti Athenaeum 1000 libier na stavbu ich budovy, z ktorej malo byť múzeum a galéria ponúkajúca širokej verejnosti výstavy umenia. Finančne podporoval aj Derbyshirskú všeobecnú nemocnicu (neskorší Derbyshirskú kráľovskú nemocnicu), ktorej budova bola navrhnutá Struttovým starším bratom Williamom.

Pravdepodobne najznámejším činom Josepha Strutta je však jeho dar obyvateľom Derby – arborétum navrhnuté tak, aby poskytovalo ponaučenie aj miesto na cvičenia, zábavu a odpočinok. Toto arborétum je zaznamenané ako prvý verejný park v Anglicku. Strutt získal služby Johna Claudia Loudona, ktorý vytvoril koncept záhrady, dokončené za cenu 10 000 libier.

Joseph Strutt zomrel 13. januára 1844 vo svojom dome na St. Peter's Street potom, čo sa zúčastnil na schôdzi, aby hlasoval pre zlepšenie hygienických podmienok v meste Derby. Bol chorý už dlhšiu dobu a utrpel opätovné zhoršenie zdravotného stavu, z ktorého sa už nedostal. Bol pochovaný, rovnako ako jeho žena, v Unitárske kaplnke na Friar Gate. Táto pôvodná kaplnka bola zbúraná v 70. rokoch 20. storočia.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Joseph Strutt na českej Wikipédii.